Članak

Ponavlja se konkurs za direktora FUP-a, bile samo dvije prijave

Izvori Novinske agencije Patria tvrde da bi Vlada FBiH mogla odbiti imenovati direktora ukoliko bude samo jedan kandidat. 

(Patria) - Nezavisni odbor Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici donio je odluku o raspisivanju novog konkursa za izbor direktora Federalne uprave policije (FUP) jer su na ranije raspisanom bile samo dvije prijave. 

Konkurs se mora ponoviti u roku od 15 dana. Na ponovljenom konkursu može doći i jedna prijava ili više ali svi kandidati idu na listu prema Vladi FBiH. 

Izvori Novinske agencije Patria tvrde da bi Vlada FBiH mogla odbiti imenovati direktora ukoliko bude samo jedan kandidat. 

Na konkurs su se prijavili aktuelni zamjenik direktora FUP-a Ensad Korman koji odlukom Vlade FBiH obavlja dužnosti direktora jer je ta pozicija upražnjena već godinama, te Svevlad Hoffmann iz Granične policije BiH. 

Kandidati koji će se prijaviti na novi konkurs ne smiju ispunjavati uslove za penziju tokom mandata i trebaju imati čin generalnog inspektora.

Također, s obzirom da je ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara Bošnjak to znači da direktor ne može biti iste nacionalnosti što eliminira kandidate iz reda Bošnjaka. 

Podsjećamo, na konkursu 2019. godine na rang-listi je bilo sedam kandidata ali nijedan nije dobio dovoljno glasova članova Vlade FBiH.

#BiH