Članak

Nikšić o slučaju Dobrovoljačka: Stvara se pravna nesigurnost, udar na te ljude ali i državu

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 10 osoba koje su činile vojni i policijski vrh u maju 1992. godine za navodni ratni zločin. 

SARAJEVO, (Patria) - Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić mišljenja je da postupanje Tužilaštva BiH u slučaju Dobrovoljačka stvara pravnu nesigurnost. 

“Šta se moglo u ovih 10 godina moglo novo raditi to je već istraživano. Ja ni na koji način ne želim biti čovjek koji će dovesti u pitanje integritet pravosuđa i pravosudnih institucija, ali se čovjek upita je li tu ima politike je li se ponovo nacionalnim strankama daje prilika da mobiliziraju svoje biračko tijelo.

Kad dođete u situaciju da to isto tužilaštvo utvrdi da nema elemenata za postupak i obustavi postupak, nakon 10 godina neko dođe i ponovo pokrene i krene istraga”, kazao je Nikšić u emisiji Polis na TVSA.

Kazao je kako se i ranije u Parlamentu BiH izvinio za zločine koje je činila Armija RBiH ali da svaki zločin treba da se osudi.

“Ovo je udar i na te ljude, ali i na stabilnost države i na državu. Ako stalno možete nešto reciklirati pitanje je dokle će nas to dovesti”, kazao je Nikšić.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 10 osoba koje su činile vojni i policijski vrh u maju 1992. godine za navodni ratni zločin. Iako u ranijim istragama nije bilo policijskog vrha jer je riječ o vojnoj koloni, Tužilaštvo BiH je u nastavku istrage umiješalo još četiri visoka policijska zvaničnika u to vrijeme.  

#BiH