Članak

Trojka će ubrzo otkriti kandidata za Predsjedništvo BiH, Konaković želi izvršnu funkciju

Denis Bećirović, Denis Zvizdić i Nermin Nikšić su tri imena o kojima se razgovara, ali bilo je još nekoliko imena.   

(Patria) - Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je da su sa SDP BiH i Našom strankom bliži nego ikad kada je riječ o zajedničkom kandidatu za Predsjedništvo BiH te da će vrlo brzo napraviti zajedničku press konferenciju i predstaviti kandidata.  

“Ja i dalje tvrdim da bi kandidat trojke, ako budu dva, pobijedio s obzirom da stanje na terenu odlično poznajem i da sve ovo greške SDA ne može saprati nikakvim kampanjama i da bi to bio pobjednik. Trojka funkcioniše, Kanton Sarajevo je primjer, zapravo primjer je koncepta koji funkcioniše”, kazao je Konaković u emisiji U Fokusu sa Zvonkom Komšićem. 

Istakao je da je postignut dogovor da treba biti jedan kandidat.

“Zahtjevi naših glasača su kompleksni. Ovo je koalicija stranke koja je najliberalnija u BiH NS, ljevice SDP koji je lider ljevice i jednog konzervativnog centra NIP-a koji moraju naći osobu koja ne provocira nijedno glasačko tijelo. Ja bih kao zajednički kandidat vjerovatno provocirao neko glasačko tijelo, tako da toga smo svjesni. Tražimo osobu koja ima sve kvalitete koja je odličan kandidat, ima nekoliko imena vrlo smo blizu dogovora”, kazao je Konaković.

Denis Bećirović, Denis Zvizdić i Nermin Nikšić su tri imena o kojima se razgovara, ali bilo je još nekoliko imena.   

“Mjerimo simpatije glasačkog tijela ovog kompleksnog sa tri strane. Trojka će sigurno pozvati opozicone stranke u taj zajednički koalicioni blok ne samo za člana Predsjedništva BiH. Ovakva SDA i njen kandidat nemaju nikakvu šansu. Moje ambicije su bliže nekoj operativnoj izvršnoj vlasti”, kazao je Konaković.

Kazao je kako pokušava sa partnerima izgraditi sistem koji će poraziti sistem koji je izgradio Izetbegović i SDA.

Na pitanje šta kažu glasački NIP-a, trebaju li pustiti SDP da bude taj koji treba imenovati kandidata Konaković kaže:

“Ponosan sam na glasače NIP-a, oni kažu da bi bili najsretniji da to bude kandidat NiP-a, ali ukoliko bismo insistirali na tome i doveli do nekog ljuljanja trojke da od toga treba odustati, napraviti kompromis i podržati kandidata i SDP-a. To je nešto što s terena dobijam svaki dan. Broj jedan je da imamo zajedničkog kandidata”, kazao je predsjednik NIP-a.

Kazao je da je spreman preuzeti neku izvršnu odgovornu funkciju.

#BiH