Članak

Zelenski: Ukrajina ne može spustiti gard, moramo otjerati okupatore

Ured predsjednika Volodimira Zelenskog priopćio je kako danas planira operaciju evakuacije civila iz čeličane Azovstal.

(Patria) - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su najnoviji raketni napadi u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu dokazali da Ukrajina ne može spustiti gard i da se i dalje mora boriti. 

U svom noćnom obraćanju ukrajinski čelnik je rekao da su projektili doletjeli u grad odmah nakon razgovora s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom. 

"Ruski raketni napadi na Ukrajinu - Kijev, Fastiv, Odesu i druge gradove - još jednom dokazuju da ne možemo spustiti gard. Ne možemo misliti da je rat gotov. Još se moramo boriti, još moramo otjerati okupatore", rekao je Zelenski.

Ured predsjednika Volodimira Zelenskog priopćio je kako danas planira operaciju evakuacije civila iz čeličane Azovstal.

Vjeruje se da su stotine civila zarobljene u skloništima ispod kompleksa čeličane za koji Ukrajina kaže da ga ruske snage neprestano bombardiraju.

Prethodni pokušaji evakuacije ljudi iz tvornice bili su bezuspješni, a Ukrajina i Rusija krive jedna drugu. Ruski predsjednik Vladmir Putin rekao je da civili mogu slobodno izaći iz čeličane i ići kamo žele.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je savezničke zemlje da odluče koja su sigurnosna jamstva spremni dati Ukrajini.

U tvitu je poručio da se Ukrajina odrekla svog nuklearnog oružja zbog svjetskog mira, ali da je zbog toga ostala ranjiva.

"Kucali smo na vrata NATO-a, ali se nikada nisu otvorila", rekao je Kuleba. 

#BiH