Članak

Milanović u kontaktu sa ruskim službama, Konaković ponavlja Zoranove teze o Izbornom zakonu

Jedan od ciljeva ove saradnje jeste i jačanje saveza Dodik i Čović kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH.

(Patria) - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović imao je, tokom novembra i decembra prošle godine, direktne konakte sa pripadnicima ruske vanjske obavještajne službe SVR-a, objavio je danas portal Istraga.ba.

Istraga piše da su ruski obavještajci su vjerovatno djelovali pod lažnim imenima Igor Križajev i Andrej Svesotov. Osim toga, Milanovićev savjetnik Orsat Miljenić je imao kontakte i sa Dimitrijem Mokrovim, potpukovnikom ruske vojne obavještajne službe GRU koji je proteklih godina službovao u Ambasadi Ruske Federacije u Beogradu.

Jedan od ciljeva ove saradnje jeste i jačanje saveza Dodik i Čović kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Zoran Milanović je, u koordinaciji za Rusima, dobio zadatke: ” da pokuša preuzeti desnicu u Republici Hrvatskoj, preuzme braniteljske  udruge, prėko odlikovanja časnika iz HV-a i HVO, da uspostavi suradnju sa udrugom, Hrvatski generalski zbor, da se aktivira na  zaštiti prava Hrvata u BiH, da raditi na povezivanju vrha Republike  Srpske sa vlastima RH, da Milorada Dodika proglašava konstruktivnim političkim partnerom, da ojačava osovinu Dodik-Čović, da propagirati ugroženost  Hrvata, ali i Srba u BiH od rastućeg bošnjačkog nacionalizma i dominacije Bošnjaka, da inzistira na tome da se u EU i NATO informiraju o radikalnom islamu koji dominira u BiH, da dovede Vladu RH i Andreja Plenkovića u poziciju da brani postupke osovine Dodik-Čović, da bude  brana sankcioniranju istih u EU institucijama”, piše Istraga.

Ovakva djelovanje Milanovića moglo se naslutiti i po izjavama koje je predsjednik Republike Hrvatske davao ljetos u kontekstu izmjena Izbornog zakona BiH.

Nije pošteno da članovi druge etničke skupine biraju člana Predsjedništva drugoj skupini. To nije pošteno i ispravno”, rekao je Milanović nakon susreta sa čelništvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH održanom u utorak u Ljubuškom. 

Naglasio je kako se preko “preglasavanja Hrvata ne može prijeći, te da se to pretvorilo u zlostavljanje”. 

Milanović je pak Željka Komšića, sadašnjeg člana Predsjedništva BiH, nazvao ‘lažnjakom’.  Ocijenio je ohrabrujućim što je nekoliko bošnjačkih političara poput Fahrudina Radončića i Elmedina Konakovića izjavilo da nije pošteno da Bošnjaci biraju “hrvatskog člana Predsjedništva BiH”. 

Lider stranke Narod i pravda Elemdin Konaković sinoć je gostujući na OBN televiziji ponovio stavove koji su istovjetni Milanovićevim.

"U duhu svih procesa, historije Bosne i Hercegovine, ja mislim nije fer da ljudima biramo hrvatskog člana Predsjedništva", kazao je Elmedin Konaković.

 

#BiH