Članak

Burno u GINEX-u: Predstavnici Vlade ipak glasali za smjenu uprave, protesti na rubu incidenta

 Predstavnici malih dioničara danas nisu došli na sjednicu jer smatraju da je istu trebalo otkazati.

(Patria) - Burno popodne u Goraždu. Radnici GINEX - a su uz podršku velikog broja građana Goražda danas organizirali protest na kojem prate sjednicu Nadzornog odbora ove kompanije.

Zvižducima su dočekali predstavnike državnog kapitala u NO koji su ipak glasali za smjenu uprave GINEX-a, a što je izazvalo veliko nezadovoljstvo okupljenih. 

Reporter Patrije ističe da direktorica Munevera Fočo smiruje radnike. U jednom trenutku blokirana je cesta koja vodi prema GINEX-u.

Iz Sindikata GINEX -a su ranije ponovili da daju punu podršku upravi koja godinama pozitivno i uspješno posluje. Podrška je stigla i od kolega iz drugih gradova 

Nikome nije jasno što se smjenjuju oni koji uspješno posluju. Građani van kapije GINEX - a su dokaz da se to ne treba raditi, rekao je Vehid Ramić, koordinator namjenske industrije pri Sindikatu F BiH 

Sindikat metalaca je pozvao premijera Fadila Novalića i ministra industrije i energetike Nermina Džindića da odustanu od opasnog plana za kompaniju i grad Goražde. Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović je i danas bio s radnicima ponavljajući da o GINEX - u trebaju odlučivati kompetentni ljudi iz Goražda, u ovaj grad je došao i federalni zastupnik SDP-a Damir Mašić koji je sa Imamovićem otišao na sastanak Nadzornog odbora.

Predstavnici malih dioničara danas nisu došli na sjednicu jer smatraju da je istu trebalo otkazati.

Neki od scenarija su bili da se GINEX - ovim novcima pokrivaju gubici Binasa, Vitezita i drugih firmi namjenske industrije kojima se loše upravlja. Predstavnici državnog kapitala u NO su suočeni i sa optužbama da su htjeli pogodovati firmi iz Italije sa sjedištem u Beogradu koja je namjenski osnovana da sarađuje s GINEX- om, ali i za kupovinu zemljišta po enormno visokim cijenama.

#BiH