Članak

Zašto je Elmedin Konaković nervozan?

Dodatni razlog za Konakovićevu nervozu jeste i nedavni sastanak između predsjednika SDP-a Nermina Nikšića i predsjednika Demokratske fronte Željka Komšića

(Patria) - Stižu novi prijedlozi režima i pojedinaca bliskih režimu. Predlažu da sve stranke opozicije imaju barem po dva kandidata za člana Predsjedništva BiH. Razmotrićemo i javićemo, napisao je to na svome Twitter profilu lider stranke Narod i pravda Elmedin Konaković.

Nije pojašnjavao na šta se odnosi ova konstatcija, iako je vrlo predvidivo na šta predsjednik NIP-a aludira.

Konaković je kantonalni zastupnik i trebao bi se baviti kantonalnim temama i brojnim propustima u radu premijera KS Edina Forte, ali lider NiP-a danima obasipa javnost o tome ko će i kada će u ime SDP-a, ili u ime troj​ke ​​​​biti kandidat za člana Predsjedništva BiH.  Upravo iz toga razloga Konaković bi mogao biti potpuno udaljen iz procesa, jer obzirom na količinu javnih nastupa, kao da ne dopušta SDP-u da donese odluku.

Dodatni razlog za Konakovićevu nervozu jeste i nedavni sastanak između predsjednika SDP-a Nermina Nikšića i predsjednika Demokratske fronte Željka Komšića u Predsjedništvu BiH, koji je kako mediji pišu protekao u dobroj atmosferi, koju je pratilo slaganje po ključnim pitanjima od državnog značaja.

Razlog nervoze mogla bi biti i pisanja medija u kojima je danas obznanjeno kako će uskoro biti objavljena kandidatura i trećeg kandidata građanske opcije (uz Željka Komšića i Denisa Bećirovića) i to u entitetu Republika Srpska, gdje je uoči izbora formiran blok kroz Pokret za državu.

Kako neslužbeno saznaje Slobodna Bosna, radi se o potpredsjedniku SDP-a BiH Vojinu Mijatoviću, koji bi trebao biti kandidat za člana Predsjedništva u bh. entitetu Republika Srpska.

Već je sasvim jasno kako će stranke PDA, Narod i pravda i Fuad Kasumović podržati kandidaturu Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

No prvi put od Daytona ljevica bi mogla imati tri kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Čini se da i između lidera SDP-a BiH Nermina Nikšića i lidera DF-a Željka Komšića nakon sastanka prošlog ponedjeljka pušu neki novi vjetrovi, a u prilog tome idu i informacije do kojih je došla SB.

#BiH