Članak

Džaferović na Kovačima: Oni koji atakuju na BiH imat će jak otpor patriota

Naša časna borba za odbranu Bosne i Hercegovine od agresije je velika poruka za sve u BiH i cijelom svijetu.

(Patria) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je prisustvovao obilježavanju Dana šehida na Šehidskom mezarju Kovači. Drugi dan Ramazanskog bajrama Islamska zajednica obilježava kao Dan šehida, odnosno kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći svoju porodicu i čast, svoju vjeru i domovinu.

Džaferović je u obraćanju medijima kazao da će svako onaj koji atakuje na Bosnu i Hercegovinu naići na žestok otpor patriota, njenih sinova i kćeri koji su spremni da je brane, i završiti na smetljištu historije. 

"Mi ćemo se uvijek sjećati i odavati poštovanje onima koji su najbolji među nama, koji su dali svoje živote za državu Bosnu i Hercegovinu i za slobodu koju mi danas uživamo. Uvijek ćemo se sjećati, jer oni koji se ne sjećaju rizikuju zaborav, a zaborav opet rizikuje da se zlo ponovi", kazao je Džaferović, te dodao kako "mi nikada više nećemo dozvoliti da se u Bosni i Hercegovini ponovi ono što se dogodilo.

Naša časna borba za odbranu Bosne i Hercegovine od agresije je velika poruka za sve u BiH i cijelom svijetu. Bosna i Hercegovina je uvijek imala sinove i kćeri, patriote, koji su bili spremni da je brane. Imala je i '92. godine i imat će uvijek. To je činjenica i to je poruka za sve one koji imaju drugačije namjere prema Bosni i Hercegovini, činjenica koja odvraća, jer Bosna i Hercegovina će se uvijek braniti", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Još jedna stvar, kako je dodao, je jako bitna.

"A to je rad Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde. Po prvi put u historiji, oni koji su najodgovorniji za agresiju na BiH, za genocid, za masovne zločine, su odgovarali pred Haškim tribunalom, a Srbija je proglašena odgovornom za nesprečavanje genocida pred Međunarodnim sudom pravde. Dakle naša spremnost da branimo BiH i istina koja je utvrđena pred Haškm tribunalom, odnosno kazne koje je Haški tribunal izrekao - to su dvije činjenice koje su jako bitne za ukupnu budućnost BiH - kazao je Džaferović.

Poručio je da oni koji misle da mogu svojim opstrukcijama da ponište jedno veliko postignuće Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to su demokratski izbori u Bosni i Hercegovini, da se "grdno vara i radi ćorav posao".

"Izbori će se održati, sredstva za izbore će se naći. Po mom mišljenju u to nema nikakve sumnje. CIK će sutra, onako kako to zakon propisuje, raspisati izbore i ja pozivam sve unutar BiH koji namjeravaju da učestvuju u toj utakmici da rade svoj posao i pozivam sve one koji su mislili da rade bilo kakvu vrstu opstrukcije da na vrijeme stanu", kazao je Džaferović.

#BiH