Članak

Rusija sve jače napada Severodonjeck

Činimo sve da odbijemo ovu ofanzivu

(Patria) - Ruski napadi na Severdonjeck, posljednje veće uporište ukrajinskih branitelja u istočnoj regiji Luhansk, su postali toliko intenzivni da nije moguće procijeniti broj žrtava i nastalu štetu.

Vjeruje se da su u toku ulične borbe. Cijela kritična infrastruktura grada je uništena, rekao je sinoć ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Zauzimanje Sevedonjecka je postao glavni zadatak okupatora. Nije ih briga s koliko će života morati platiti pokušaj da podignu rusku zastavu na zgradi administracije Severodonjecka", rekao je Zelenskij u svom posljednjem obraćanju naciji

"Činimo sve da odbijemo ovu ofanzivu", dodao je.

Oslobođenje ukrajinskog Donbasa je bezuvjetni prioritet za Moskvu, dok bi ostali ukrajinski teritoriji mogli sami odlučiti o svojoj budućnosti, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, izvijestila je danas novinska agencija RIA.

"Oslobođenje regija Donjecka i Luhanska, koje je Ruska Federacija priznala kao neovisne države, bezuvjetni je prioritet", rekao je Lavrov u intervjuu za francuski TV kanal TF1, prenijela je ruska agencija RIA.

Što se tiče ostalih teritorija u Ukrajini, "ljudi na tim područjima bi trebali odlučivati ​​o svojoj budućnosti", rekao je Lavrov.

#Svijet