Članak

Komšić pred Ustavnim sudom udario na zloupotrebu vitalnog interesa u Domu naroda

Takav sistem je neodrživ i dovodi do daljnjih podjela u društvu i od Bosne i Hercegovine pravi državu u kojoj ne postoji potpuna demokratija.

(Patria) - Član Predsjedništva Željko Komšić podnio je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti niza odredbi Ustava Federacije BiH i Ustava Republike Srpske.

Zahtjevom se od Ustavnog suda BiH traži da proglasi neustavnim odredbe koje isključivo konstituentnim narodima daju mogućnost da u okviru Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS, kao vitalni interes proglase sve što požele i na taj način blokiraju sve zakonodavne postupke. Iz Komšićevog kabineta ističu da ne mogu samo i jedino konstituentni narodi biti adekvatno zastupljeni u izvršnim i pravosudnim organima vlasti, utjecati na ustavne amandmane a time i ustavne reforme, voditi glavnu riječ kada je u pitanju organizacija organa javne vlasti, te da jedino i samo konstituentni narodi odučuju o sistemu javnog informisanja, kao i to da ne mogu jedino i samo konstituentni narodi imati mogućnost da svako pitanje proglase vitalnim nacionalnim interesom.

Navode da je to diskriminatoran način u kojem pripadnici Ostalih/manjina i građana Bosne i Hercegovine nemaju nikakva prava u tom procesu.

"Prema sadašnjim rješenjima, nečija etnička pripadnost je važnija od sposobnosti, obrazovanja, znanja i vještina. Zar je moguće da se u državi Bosni i Hercegovini, neko ko se izjašnjava kao Bosanac i/ili Hercegovac smatra manjinom u svojoj državi. I to nije slučaj samo sa građanima i pripadnicima Ostalih, jer svaka osoba u ovoj državi mora imati jednaka prava i to je temelj svake demokratije. Sve drugo je segregacija i diskriminacija, koja u konačnici rezultira autokratijom kao metodom obnašanja vlasti", navode iz kabineta člana Predsjedništva BiH.

Zahtjevom se traži da se utvrdi i da su odredbe kojom se svaka odluka/zakon mora usvojiti u oba parlamentarna doma, Zastupničkom i Domu naroda, i to u istovjetnom tekstu nespojiva sa principom demokratije, obavezi primjene principa međunarodnog prava, zabrani diskriminacije i zaštiti ljudskih prava uopće, koje su sastavnim dijelom Ustava Bosne i Hercegovine kao njegov Aneks I.

"Takav sistem je neodrživ i dovodi do daljnjih podjela u društvu i od Bosne i Hercegovine pravi državu u kojoj ne postoji potpuna demokratija jer postoje samo konstituentni narodi, a svi drugi su u podređenom položaju", navodi se u zahtjevu.

"Zastupnike u Zastupnički dom biraju građani na slobodnim izborima, dok delegate u Dom naroda ili Vijeće naroda imenuju političke stranke u okviru političkog dogovora i zato ti gornji domovi, Dom naroda ili Vijeća naroda vrše udar na temeljnu demokratiju jer ne predstavljaju legitimnu volju glasača, što mora biti promijenjeno", istakli su iz kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

#BiH