Članak

Sa 17 glasova protiv nije usvojen Izvještaj o radu Tužilaštva KS za 2021. godinu

Rasprava trajala više od 3 sata.

SARAJEVO, (Patria) - Skupština KS sa 17 glasova protiv, dva za i tri suzdržana nije usvojila izvještaj o radu Tužilaštva KS za 2021. godinu. 

Glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija predstavila je danas zastupnicima Izvještaj o radu za prošlu godinu, a zastupnici su imali brojna pitanja. Rasprava o ovom izvještaju trajala je skoro tri sata. 

Neka su se odnosila na predmete visoke korupcije, a većina pitanja na konkretne slučajeve kao što su diploma Sebije Izetbegović, smrt djevojčice Džene Gadžun, odbijanje liječenja djevojčice Nadin Smajlović na KCUS-u, slučaj Dženan Memić i predmeti koji su otvoreni u vezi ovog slučaja, predmeti ratnih zločina...

Sarajlija je odgovarala na pitanja zastupnika, a neki su izrazili nezadovoljstvo odgovorima jer je davala nejasne odgovore ili nije nikako mogla otkriti šta je s pojedinim predmetima navodeći da se radi o povjerljivim informacijama.

Glavna tužiteljica potvrdila je danas da nije podnijela disciplinsku prijavu protiv tužilaca koji su radili na predmetu Dženan Memić i da prihvata odgovornost. 

Zastupnica Arijana Memić u svojoj diskusiji govorila je o borbi prodice Memić kako bi se saznala istina u ubistvu Dženana Memića, a donijela je i obimnu materijalnu dokumentaciju u desetak registratora koju je porodica skupila uz pomoć "časnih tužilaca Tužilaštva KS i policajaca MUP KS" koja im je bila putokaz u njihovoj borbi i dokazivanju da Dženan Memić 8. februara 2016. godine nije stradao u saobraćajnoj nesreći. 

 

#BiH