Članak

Plenkovićev plan: Čović gubi i kandidaturu i mjesto predsjednika HDZ, Kordić novi miljenik Zagreba

Ukoliko Plenković i zvanični Zagreb podrže Kordićevu kandidaturu, to će zasigurno značiti i kraj političke karijere za Dragana Čovića.

SARAJEVO, (Patria) - "Andrej Plenković u Predsjedništvu BiH želi vidjeti gradonačelnika Mostara Marija Kordića", objavio je danas hrvatski magazin "Nacional".

List navodi kako se hrvatski premijer nada da bi kandidatura i Kordićeva pobjeda mogle "otvoriti put ozbiljnijoj i trajnijoj harmonizaciji odnosa" u BiH, a naročito "proširiti mogućnosti kompromisa Hrvata i Bošnjaka". Nacional tvrdi da je iz dobro obaviještenih izvora bliskih HDZ-u protekle sedmice doznao da je predsjednik hrvatske vlade i HDZ-a spreman podržati inicijativu da HDZ BiH za člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda kandidira umjerenog političara te stranke mlađe generacije, a ne posljednjeg pripadnika ratne generacije hrvatskih političara u BiH, dugogodišnjeg predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Novinska agencija Patria je još početkom mjeseca maja objavila da Dragan Čović ne smije u utrku za člana Predsjedništva BiH sa Željkom Komšićem, te da bi gradonačelnik Mostara Mario Kordić mogao biti kandidat ispred stranaka HNS-a.

Već duže vremena u krugovima HDZ-a BiH tražila su se alternativna rješenja u slučaju ovakve situacije. U opticaju je bilo više imena, ali po izvorima iz HDZ-a BiH jedna od najozbiljnijih opcija koju treba samo formalizirati na HNS-u BiH je ta da kandidat koji će se suprotstaviti Željku Komšiću bude mostarski gradonačelnik Mario Kordić, objavila je Patria.

S druge strane, u HDZ-u BiH smatraju da je Mario Kordić osoba koja u političkom smislu ništa ne gubi čak niti eventualnim porazom na izborima za člana Predsjedništva BiH jer će u tom slučaju i dalje ostati u stolici mostarskog gradonačelnika. Svaka druga istaknutija politička figura unutar HDZ-a BiH teško bi prihvatila ući u takvu izbornu borbu jer bi u tom slučaju vrlo lako mogla ostati bez izbora u neke od parlamentarnih klupa, odnosno žargonski rečeno: „ostali bi na ulici“ bez sigurnih primanja.

Kako je Mario Kordić jedno od rijetkih novih političkih lica koje je HDZ BiH u zadnjih nekoliko godina uspio etablirati, izbor unutar HDZ-a BiH i nije prevelik, pa se njegova kandidatura čini i logičnim potezom. U predstojećem razdoblju od nekoliko tjedana će HDZ BiH i HNS BiH morati potvrditi kandidata za člana Predsjedništva BiH, a hoće li to zaista biti Mario Kordić, po svim prilikama i po raspoloženju unutar HDZ-a BiH ovisit će samo o njemu.

Nakon pisanja "Nacionala", sada je već potpuno izvjesno da je lider HDZ-a Dragan Čović zapao u nemilost premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika HDZ-a Hrvatske, nakon što se po Briselu morao crveniti zbog Čovićevih nemogućih zahtjeva koji se tiču izmjene izbornog zakona. To u praktičnom smislu znači da se lideru HDZ-a trese i pozicija predsjednika HDZ-a BiH, jer ukoliko Plenković i zvanični Zagreb podrže Kordićevu kandidaturu, to će zasigurno značiti i kraj političke karijere za Dragana Čovića.

#BiH