Članak

Rezolucija EPP-a kontra Čovića: Nema 'legitimnog predstavljanja', lideri da osiguraju fer izbore

EPP podržava napore EU, EEAS-a, visokog predstavnika i Venecijanske komisije koji asistiraju političkim liderima da pronađu konsenzus.

(Patria) - Rezolucija koju usvaja Kongres Evropsih pučkih stranaka na kojoj su prisutni HDZ BiH, SDA, HDZ 1990, PDP ne sadrži odrednicu "legitimno predstavljanje" čemu se nadao predsjednik HDZ BiH Dragan Čović. 

Kako je objavio portal Istraga.ba na Twitteru u draftu Rezolucije "Evropska perspektiva BiH" navodi se da je Zapadni Balkan strateški važan za EU čija stabilnost, ekonomski i društveni razvoj regiona ima implikacije i na EU.

EPP je zabrinut zbog zastoja u reformama koje bi trebale biti usvojene u okviru 14 prioriteta Evropske komisije. EPP poziva da se usvoje izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH, ali da se osigura rad državnih institucija što je od ključnog značaja.

EPP podržava napore EU, EEAS-a, visokog predstavnika i Venecijanske komisije koji asistiraju političkim liderima da pronađu konsenzus.

Također EPP je u rezoluciji dao podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH te osudio bilo kakvo podstrekavanje i dovođenje u pitanje cjelovitost BiH kao i antiustavne i secesionističke aktivnosti.

EPP je pozvao da se ustavna i izborna reforma rade u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda kao i EU legislativom a što uključuje jednakost tri konstituentna naroda, ostalih i svih drugih građana.

Na kraju rezolucijom se pozivaju svi politički lideri u BiH da daju svoj doprinos i osiguraju fer izbore.  

 

 

Poraz HDZ-a BiH. “Legitimno predstavljanje” izbačeno iz Rezolucije usvojene na Konresu Evropskih narodnjačkig stranaka (EPP) pic.twitter.com/Cq2vgZmzzI

— Istraga.ba (@IstragaB) May 31, 2022
#BiH