Članak

Softić-Kadenić: Zakonom osigurati institucionalni položaj Ureda za borbu protiv korupcije

Primjedba opozicije u KS je da je Ured za borbu protiv korupcije "Vladin Ured", pa bi se promjenom statusa promijenila i ta percepcija.

SARAJEVO, (Patria) - Ministrica pravde i uprave KS Darja Softić Kadenić (Naša stranka) potvrdila je da se razmišlja o promjeni statusa Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS koji je osnovan Uredbom. Ured od osnivanja ima status Stručne službe Vlade KS što izaziva i različite reakcije i dovodi u pitanje potpunu nezavisnost rada Ureda za borbu protiv korupcije jer se direktno povezuje sa Vladom KS.

„Na čelu Ureda je šef Ureda koji ima status državnog službenika i svi uposlenici imaju status državnog službenika. U konsultacijama sa relevantnim akterima iz međunarodne zajednice u tom trenutku je bilo najsvrsishodnije rješenje koje treba da garantuje trajnost položaja i nemogućnost političkog utjecaja jer se ne radi o političkim imenovanjima i imenovanjima na mandat koji u zavisnosti ko ima vlast ljude smjenjuju već da imate jedan kontinuitet, nepristrasnost. Međutim, Stručna služba Vlade ima neka svoja ograničenja, a intencija je da se Ured dodatno jača da se daju dodatne nadležnosti i razmišljamo o tome da kroz jedan zakonski propis osmislimo najbolji institucionalni položaj Ureda kako bismo obezbijedili nezavisnost i nepristrasnost", kazala je Softić-Kadenić u Polisu TVSA.

Primjedba opozicije u KS je da je Ured za borbu protiv korupcije "Vladin Ured", pa bi se promjenom statusa promijenila i ta percepcija.

„Ne bi imao više ovaj status Stručne službe Vlade, vidjeli bismo šta bi bio. Izazov je i moglo bi se razmišljati o nekom modelu „sui generis“ da ima status nekog kantonalnog organa o čemu razmišljamo. Stalno se suočavamo sa tom predrasudom da je pod kontrolom Vlade, a zapravo je intencija bila potpuno suprotna da se osigura kontinutet i sigurnost pravnog položaja koji državni službenici uživaju", kazala je ministrica.

#BiH