Članak

Sindikat GP BiH: Povećanje plata čekamo 13 godina, nadamo se da to Dom naroda razumije

Osim toga, dodaju, usljed nedostatka ljudstva (više od 400 zaposlenika), odlazaka u penziju, kao i sve učestalijih prekida radnog odnosa zbog nezadovoljstva finansijskom situacijom.

SARAJEVO, (Patria) - Sindikat Granične policije BiH sa velikom nadom očekuje sjednicu Doma naroda Parlamenta BiH zakazanu za sutra kada je na dnevnom  redu Prijedlog Zakona o budžetu u institucijama BiH i međunarnih obaveza za 2022.godinu, te se iskreno nadamo da će napokon biti usvojen Budžet kao i povratak osnovice za obračuna plata iz 2009.godine  u iznosu od 535 KM, navodi se u saopćenju ovog sindikata.

"Zaposleni u GP BiH, kao i drugim institucijama na nivou države BiH 13 godina čekaju povećanje osnovice.  Kako smo i ranije upozoravali, policijski službenici i svi zaposlenici u GP BiH sa najnižim koeficijentom su zbog konstantnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica, kao i goriva dovedeni na rub egzistencije. U skladu sa  unutrašnjom sistematizacijom i organizacijom radnih mjesta, većina/veliki broj policijskih službenika koji žive u unutrašnjosti BiH se suočava sa problemom odlaska na posao, s obzirom da naknada za prevoz na posao i sa posla „ne pokriva“ ni polovinu stvarnih troškova", poručuju iz Sindikata Granične policije BiH.

Osim toga, dodaju, usljed nedostatka ljudstva (više od 400 zaposlenika), odlazaka u penziju, kao i sve učestalijih prekida radnog odnosa zbog nezadovoljstva finansijskom situacijom, policijski službenici moraju raditi i prekovremeno kako bi se adekvatno zaštitila granica, a ti prekovremeni sati nisu plaćeni.

"Napominjemo da je u parlamentarnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama u institucijama Bi>H kojim je za određene kategorije do čina višeg inspektora odnosno stručnog savjetnika predviđeno uvećanje koeficijenta za 0,20 čime bi se ovim kategorijama plata povećala za oko 100 KM. Ovaj prijedlog je usvojen u Predstavničkom domu, a očekuje se da će isti Dom naroda  razmatrati na slijedećoj sjednici. Smatramo da bi, usvajanjem budžeta, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama, te donošenjem Odluke o visini naknade za ishranu kao i o visini naknade za troškove prevoza, u dobroj mjeri bi se ispravila nepravda koja je učinjena prema zaposlenicima u institucijama BiH prije 13 godina", kaću iz Sindikata.

Također, u potpunosti su podržali stavove iznesene u današnjem saopćenju Sindikata SIPA-e.
 

#BiH