Članak

RUSKA AGRESIJA Mitrović čeka odluku Predsjedništva BiH, srbijanski ministar potpisao zaključke

Ministri koji vode određene resore moraju imati u vidu štetu koju čine BiH ne učestvujući u izuzetno važnim projektima. 

(Patria) - Ministar prometa i komunikacija Vojin Mitrović (SNSD) danas je u francuskom Lionu odbio potpisati zaključke o efikasnoj rehabilitaciji i održavanju infrastrukture plovnih puteva na Dunavu i njegovim plovnim pritokama tokom održavanja sastanka ministara prometa dunavskog regiona.

On je u svom obraćanju kazao da je uz zaključke dodat pasus u kojem piše ruska agresija na Ukrajinu, te je zatražio da mu se omogući naknadno potpisivanje nakon što se o tome izjasni Predsjedništvo BiH koje je jedino nadležno za vanjsku politiku. 

Mitrović je tokom sastanka sjedio uz ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića koji je, kako prenose mediji u Srbiji, sa kolegama ministrima transporta dunavskih pribrežnih država potpisao dokument o efikasnom održavanju riječne transportne infrastrukture Dunava i njegovih pritoka. 

Tokom boravka u Francuskoj, ministri i šefovi delegacija nadležni za promet iz Republike Austrije, Republike Bugarske, Republike Hrvatske, Savezne Republike Njemačke, Mađarske, Republike Moldavije, Rumunije, Republike Slovačke, Ukrajine i Republike Srbije donijeli su zaključke koje su, čini se, potpisali svi osim BiH. 

Bez obzira na vanjsku politiku BiH za koju jeste zaduženo Predsjedništvo BiH, ministri koji vode određene resore moraju imati u vidu štetu koju čine BiH ne učestvujući u izuzetno važnim projektima. 

Podsjećamo na jedan nedavni slučaj kada je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) kao guverner BiH u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) glasao za dvije rezolucije EBRD-a koje se odnose na Rusku Federaciju i Bjelorusiju odnosno da se neće provoditi nove operacije/krediti niti tehnička pomoć u Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji, a po mogućnosti obustavit će se ili otkazati isplata tranši u već postojećim operacijama za ove države bez obzira što nije zauzet jasan stav Predsjedništva BiH prema ruskoj agresiji. 

Bevanda je prvo zatražio stav Vijeća ministara BiH, a protiv su bili ministri iz SNSD-a. Međutim ministar Bevanda 1. aprila je odlučio glasati i pratiti politiku Evropske unije što se od početka ruske agresije i traži od BiH kao zemlje aspirantice za članstvo u EU. 

#BiH