Članak

Treća (ne)sreća: Dok se Abazović i Porfirije usaglašavaju u Podgorici protesti

Traži se smjena vlade.

SARAJEVO, (Patria) - Portparol Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević pozvao danas Demokratsku partiju socijalista (DPS) i Socijaldemokratsku partiju (SDP) da pokrenu proceduru za smjenu Vlade premijera Dritana Abazovića, zbog radne verzije Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Zirojević je na protestu ispred zgrade Vlade u Podgorici, kazao da radna verzija Temeljnog ugovora znači tihu kapitulaciju Crne Gore pred projektom "srpskog sveta".

Zirojević je naveo da ne mogu dozvoliti da objekti SPC budu poput ambasada i konzularnih predstavništava.

"Zato sa ovog mjesta pozivamo, prije svega subjekte koji su zajedno sa nama bili opozicija, da se otkaže podrška Vladi Dritana Abazovića i da pokrenu proceduru smjene Vlade", rekao je Zirojević.

Ovi protesti bi mogli povariti zadovoljstvo srpskog patrijarha Porfirija jer se treći put sastao sa premijerom Crne Gore Drizanom Abazovićem i kako kaže načelno usaglasio Temeljni ugovor sa državom.

- Ugovor o kojem je riječ u Crnoj Gori počeo je da se radi od 2012. Bilo je zastoja i problema, u posljednjih godinu dana ušli smo u završnu fazu. Mislim da mogu da kažem da je u principu postignut dogovor, postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. S tim što, naravno, moraju da ispoštuju procedure i kad je riječ o državi i Vladi Crne Gore i kad je riječ o Crkvi. Tekst mora da prođe kroz Sinod, da bude prihvaćen, i onda ćemo pristupiti dogovoru u vezi datumom potpisivanja. To bi moglo da bude kruna na normalizaciju odnosa države Crne Gore i naše Crkve, istakao je Porfirije.

Abazović je rekao da je sastanak bio vrlo konstruktivan.

-  Završili smo procedure na nivou radnih grupa u vezi Temeljnog ugovora, ići će se na Komisiju za politički sistem, a onda na Vladu. Očekujem da, ako sve prođe kako treba, da uskoro i to pitanje bude stavljeno ad akta, na način da će se ukazati poštovanje prema SPC, ali i državi Crnoj Gori koja je sekularna. Potpisivanje će se obaviti u Crnoj Gori, nema presije", rekao je Abazović.

Građanski aktivista Saša Zeković smatra da ovakav sadržaj temeljnog ugobora predstavlja potčinjenje Crne Gore jednoj vjerskoj zajednici i Srbiji.

Glumica, Ana Vujošević, kazala je ne pristaju na nestajanje i otimanje crnogorske kulturne baštine i kulturnog naslijeđa.

"Ne radi se samo o pokušaju zatiranju crnogorskog identiteta. Budućnost naše djece je u pitanju", rekla je Vujošević.

Ona je istakla da crkva Srbije i država Srbija ne mogu postati vlasnici prošlosti Crne Gore.

Neboša Mrvaljević poručio je Abazoviću da ne može niko da bude izvan zakona, da bude nedostupan organima gonjenja i da niko ne može da se igra sa pojmom vjeronauke.

On je istakao da Crna Gora mora ostati sekularna država, a da naravno treba imati ugovor sa svim vjerskim zajednicama ali onaj koji neće da negira postojanje Crne Gore.

#Region