Članak

Nova opstrukcija: Uzunović kupuje vrijeme dok lobira za prodaju Bosnalijeka Galenici

Iza kupovine vremena krije se želja Uzunovića da Bosnalijek kupi srbijanska Galenika. 

(Patria) - Ni danas nije održana Skupština Bosnalijeka, a sadašnja Uprava na čelu sa Nedimom Uzunovićem učinila je sve da do održavanja iste i ne dođe.

S obzirom na njegova hapšenja krajem prošle i početkom ove godine, jasno je da se na sve načine želi spriječiti konačno rasvjetljavanje poslovanja u ovoj farmaceutskoj kompaniji.

Iza kupovine vremena krije se želja Uzunovića da Bosnalijek kupi srbijanska Galenika. 

Nakon što je Uzunoviću Državni sud pomalo čudnom i neočekivanom odlukom ukinuo neke od mjera zabrane i omogućio da ponovo upravlja i raspolaže sredstvima kompanije, tada je krenuo u kampanju lobiranja koja bi trebala rezultirati time da Galenika preuzme većinsko vlasništvo nad Bosnalijekom. Prema dostupnim informacijama, osim što za njih lobira kod sadašnjih dioničara, Uzunović je srbijanskoj kompaniji omogućio dubinski uvid u poslovanje Bosnalijeka, jer jasno je da bez toga Galenika ne bi ni razmišljala o kupovini. Uz čije odobrenje i po koju cijenu je to urađeno, priča je za neku novu istragu pravosudnih organa.

Prema informacijama Patrije Uzunović danima organizira sastanke s malim dioničarima i lobira da se dionice prodaju Galenici. Podsjećamo da se Uzunović sumnjiči i da je krivičnim djelom organizirani kriminal i pranje novca 2013. stekao dionice Bosnalijeka, koje sada nudi, ali i lobira da drugi dioničari prodaju Brazilcima to jeste Galenici.

Javnost je zbunjena i pita se da li Tužilaštvo BiH i Kantonalno tužilaštvo KS dozvoljavaju da Uzunović čini produženo krivično djelo za koje se već krivično goni!? Izvori Patrije otkrivaju da Uzunović vrši strašan pritisak na dioničare u korist Galenike.

Prije nekoliko dana je organizirao sastanak, a prema nekim informacijama i navodno ubijedio i dioničara Nijaza Skenderagića da pristane i svoj udio od 2,4% proda Galenici!

Prema zvaničnim podacima sa sarajevske berze SASE, vlasnik najvećeg procenta dionica je off shore kompanija KBC EURO CREDIT CAPITAL iza koje stoji Nedim Uzunović. U pitanju je 23 posto dionica koje su ranije bile u vlasništvu Vlade Federacije BiH, a koje su preuzete sumnjivim transakcijama preko nekoliko off shore firmi.

#BiH