Članak

Klub Bošnjaka u DN PS BiH traži hitne izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH

S druge strane, Klub Bošnjaka traži da se izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH razmatraju po hitnom postupku.

SARAJEVO, (Patria) – Klub Bošnjaka u Domu naroda PS BiH uputio je u proceduru Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, a koje bi se odnosile na funkcionere i zvaničnike kojima je zbog koeficijenata uvećana plaća za oko 500 KM, dok je vojnicima, policajcima državnih agencija i državnim službenicima povećanje od oko 80 do 100 KM.

Danas je Prijedlog Zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza za 2022. godinu usvojen u istom obliku kao u Predstavničkom domu PS BiH što znači da je i konačno usvojen državni budžet.

S druge strane, Klub Bošnjaka traži da se izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH razmatraju po hitnom postupku.

Asim Sarajlić, predsjednik Kluba Bošnjaka kazao je na današnjoj sjednici da će se izmjene zakona odnositi na smanjenje koeficijenta za 12,4 posto svima kojima je on veći od 4.

To bi značilo smanjenje plaća funkcionerima, a ugrožene kategorije ne bi bile dirane.

Zbog povećanja osnovice na 535 KM kojom su obuhvaćeni svi uposleni u institucijama BiH, a zbog platnih razreda kojim se plaća obračunava uz visoke koeficijente funkcioneri bi imali za 500 KM veću plaću.

Nakon što je postalo jasno koliki bi to bio udar na budžet BiH i revolt javnosti, iz SDA su najavili da će hitno zatražiti izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Tako da se očekuje da i Predstavnički dom PS BiH razmatra ovaj prijedlog čime bi se zaista pokazalo ko je populista, a ko moralista. 

#BiH