Članak

Još nije zakazan nastavak Skupštine KS, na čekanju važni zakoni

Hoće li Skupština KS usvojiti Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS.

(Patria) - Nakon što je u srijedu 27. jula prekinuta sjednica Skupštine KS još nije poznat datum nastavka zasjedanja iako su na dnevnom redu preostali zakoni koji su bili opredjeljenje stranaka trojke koje čine vlast u KS NIP-a, SDP BiH i Naše stranke. Jedan od njih je Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS, a međunarodni partneri pozvali su zastupnike da usvoje ovaj zakon i time pokažu da se istinski zalažu za borbu protiv korupcije.  

Pismo su potpisali američki ambasador Michael J. Murphy, zamjenica šefa Delegacije EU Ekaterina Dorodnova, trenutna šefica Misije OSCE-a Susan Penksa, holandski ambassador Jan Waltmans i britanski ambasador Julian Reilly.

Oni su u pismu iznijeli stav da će ovaj zakon znatno jačati regulatorni okvir antikorupcijskog sistema KS, a istovremeno i pokazati da KS nastavlja biti lider u borbi protiv korupcije. Kako naglašavaju, ovaj zakon će posebno doprinijeti uspostavljanjem sveobuhvatnog sistema za prevenciju korupcije osiguravajući efektne instrumente institucijama KS da otkrivaju, istražuju i sankcionišu sukob interesa zvaničnika. Jednako važna je, navode, i zaštita prijavitelja korupcije tzv. zviždača. Ovo pismo poslano je i federalnom premijeru Fadilu Novaliću i dvojici predsjedavajućim domova Federalnog parlamenta Mirsadu Zaimoviću i Tomislavu Martinoviću kako bi i FBiH ušla u borbu s korupcijom. 

Na dnevnom redu su preostali i Prijedlog Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo-skraćeni postupak, Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o objavljivanju propisa i drugih općih akata u „Službenim novinama Kantona Sarajevo”; Prijedlog Zakona o visokom obrazovanju, Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o vodama Kantona Sarajevo. 

Također zastupnici trebaju razmotriti nekoliko nacrta zakona i to Nacrt Zakona o javno-privatnom partnerstvu, Nacrt Zakona o novčanim podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Kantona Sarajevo, Nacrt Zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade, Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rudarstvu.

 

#BiH