Članak

Izetbegović: Visoki predstavnik je zatražio nemoguće, takmičit ćemo se u patriotizmu

Smatra da će Schmidt ipak nešto nametnuti sam.

(Patria) - Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je na tribini u Gradačcu da ne misli kako u narednih šest sedmica može doći do dogovora političkih stranaka o Izbornom zakonu u roku koji je ostavio liderima visoki predstavnik Christian Schmidt. 

"Visoki predstavnik je kazao da imamo šest sedmica da nešto uradimo. U ovoj predizbornoj upali, da riješimo ono što nismo bili u stanju riješiti relativno smireni, protekle dvije godine - gotovo je nemoguće. Zatražio je gotovo nemoguću stvar. Mislim da će se stranke takmičiti među sobom u patriotizmu, ko to bolje odbija", izjavio je.

Smatra da će Schmidt ipak nešto nametnuti sam.

"Rekao je da 3% nije rješenje, a prije pet dana su svi mislili s one strane da je rješenje. Dakle, moramo pokazati da ni osmorica koji imenuju vladu nije rješenje, kao i mehanizmi koji pojačavaju poziciju klubova poslanika, pa da faktički osam ljudi vlada državom. Jasno ćemo definisati šta ne ide, a ono što nametne neka bude prihvatljivo. I s te strane sam optimista, da tako možemo utjecati na odluku visokog predstavnika, lobiranjem na istoku i zapadu, sa prijateljima usmjeriti stvari kuda treba da idu. To možemo", rekao je.

Na istoj trbini Izetbegović je kazao kako se nad Bošnjacima provodi jedna vrsta specijalnog rata.

"Valjat će braniti teritorijalni intergritet i suverenitet, a ostalo ćemo lakše unutar države", kazao je Izetbegović. 

 

 

#BiH