Članak

Vučić: Srbija ne želi sukobe, molim Albance da se urazume

Vučić izražava bojazan da bi situacija mogla da se komplikuje dodatno.

(Patria) - „Prištinski režim pokušava, praveći od sebe žrtvu, da iskoristi situaciju u svijetu i igrajući na kartu ‘veliki-mali Putin’ i Kurti u ulozi Zelenskog, da nametnu nešto našem narodu na sjeveru KiM. Poslali su svoje jedinice na administrativne prelaze sa željom da zaustave sve koji imaju srpske lične karte“, kazao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na današnjoj press konferenciji.

Dodaje da ova akcija treba da počne večeras u ponoć, a Srbi treba da se natjeraju da odustanu od KS tablica i uvedu samo RKS. 

"Neki bi rekli da to ne treba da stvara neki problem. Albanci su jedinstveni i pozivaju se na sporazum koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri, iako je iz sporazuma nedvosmisleno jasno da se zabrana ne odnosi na Srbe sa sjevera KiM, već na one koji su u tranzitu" - kaže Vučić.

"I šta Priština danas hoće? Priština danas želi da kaže da više ne postoje KS tablice jer ih ne interesuje ni EULEKS, ni UMNIK i neće da dozvole KM tablice da niko nikad ne bi pomislio da postoje ostaci neke države na teritoriji lažne države Kosovo" objasnio je.

Dodao je da Albanci na silu pokušavaju da nametnu svoju volju Srbima.

Podsetio je i na neispunjenu obavezu Prištine iz Briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

Ističe da Albanci to žele da iskoriste i da kažu da je to "reciprocitet", jer imaju pravo u skladu sa ustavom Kosova. Vučić kaže da je ovo najgluplje objašnjenje koje je čuo.

"Srpski narod sve manje ima sluha za naše molbe, a moja molba je da sačuvamo mir po svaku cijenu, da zamolim Albance da se urazume, da zamolim Srbe da ne nasjedaju. Molim predstavnike velikih i močćih sila da malo vode računa o međunardonom pravu. Sve što mogu da kažem: Mi ćemo da se molimo za mir i Srbija će pobijediti", rekao je Vučić.

Vučić izražava bojazan da bi situacija mogla da se komplikuje dodatno.

"Situacija je veoma teška i plašim se da će od večeras biti i teža. Samo ih molim da ne pomisle da će moći da čine svakovrsne zločine nad Srbima i da će moći da ponižavaju Srbiju i srpski narod. Ako to budu pomislili, ja vam saopštavam da se to neće dogoditi. Sa nevjerovatnim samopouzdanjem mogu da vam kažem i šta će ishod biti" - kaže Vučić.

Podvlači da Srbija ne želi sukobe.

"Srbija ne izaziva i ne želi sukobe, ali nije ni zemlja koju ćete moći lako da pobijedite kao u vrijeme Slobodana Miloševića i Borisa Tadića", naglasio je.

#Region