Članak

Kurti o barikadama i pucnjavi: Vučić je odgovoran za nemire

Kosovska policija saopćila je da je napadnuta i da ima povrijeđenih. 

(Patria) - Premijer Kosova Albin Kurti rekao je večeras da će naredni dani biti izazovni i problematični jer se Kosovo suočava sa srpskim nacional-šovinizmom.

Kurti je rekao da su srpske ilegalne strukture prije nego što je počelo izdavanje ulaznih i izlaznih dokumenata s Kosova blokirale ceste i pucale.

“Prethodile su im izjave, sastanci i skupovi straha i prijetnji u Beogradu i Raškoj. Tamo su ove agresivne akcije koje se danas događaju planirane i potaknute. Vučić i Petković su glavni odgovorni za nemire. Vlada Republike Kosovo je demokratska i progresivna, koja voli, poštuje i provodi zakon i ustav, mir i sigurnost, za sve građane bez razlike i za cijelu našu zajedničku zemlju. Naši državni organi prikupljaju informacije, prate stanje i djelovat će u odbrani zakona i građana, našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Sljedeći sati, dani i sedmice mogu biti izazovni i problematični. Suočavamo se sa srpskim nacional-šovinizmom koji dobro poznajemo. Radit ćemo dan i noć, dežurat ćemo, za vas kao građane i za našu demokratsku Republiku. I zajedno uspijevamo održati red i zakon postavljajući ih u svakom kutku zemlje”, napisao je Kurti na Facebooku.

Kosovska policija saopćila je da je napadnuta i da ima povrijeđenih. Na pojedinim mjestima na sjeveru čula se pucnjava. Također su dostavljene informacije od građana da ima slučajeva privođenja i maltretiranja albanskih državljana, nanošenja ozljeda i materijalne štete na njihovim vozilima.

Na sjeveru Kosovske Mitrovice čuju se sirene, ljudi panično trče ulicom. I dalje su zatvoreni prijelazi Jarinje, Brnjak. Situacija na Jarinju je mirna. 

Očekuje se da jedinice ROSU razbiju blokade tokom noći. 

#Region