Članak

Crna Gora pod napadom

Posjet patrijarha ili demonstracija sile?

Piše: Ljubomir Filipović / CdM


Dobro jutro! Crna Gora je u petak doživjela kulminaciju hakerskog napada na njenu informacionu infrastrukturu, Herceg Novi u subotu ujutru osvanuo u drugoj državi; dok je vlada u nezapamćenoj političkoj krizi, premijer glisira po Bojani i pleše glavom po festivalima.

Dok sam u petak izlazio iz Crne Gore ka Kosovu, na benzinskoj pumpu u Rožajama, radnica me je zamolila za strpljenje prilikom izdavanja računa, jer su im sistemi pod hakerskim napadima. Sa sličnim iskustvom tog dana su se na raznim mjestila susreli mnogi od nas. Pored toga već par dana je u državnoj upravi bio na snazi alarm zbog mogućih napada i krađe podataka. I dalje ne znamo koje su posljedice napada, dobijamo oprečne informacije, da li je izgubljen dio podataka ili nije. Agencija za nacionalnu bezbjednost je rekla da iza ovog napada stoje ruske službe. Reagovali su i iz NATO-a. Neke privatne agencije su izdale i uputstva oko ponašanja na mreži kojim bi se preduprijedili budući napadi. U jednoj rečenici savjeti se svode na to da ne otvarate sumnjivu poštu i sumnjive linkove.

Dok čekamo više informacija od vlade o tome ko je kad i kako izvršio napade, i dok dobijemo konkretnu procjenu štete, možemo da se zamislimo nad tim koliko su stručni ljudi koji nas štite od ovakvih prijetnji. Imajući u vidu dominaciju partija pri kadriranju u javnoj upravi, bojim se da ni ovdje nismo daleko odmakli.

Posjet patrijarha ili demonstracija sile?

U subotu ujutru je Herceg Novi osvanuo sav u srpskim zastavama i u bilbordima koji su poželjeli dobrodošlicu patrijarhu Srbije u “srpsku Boku”. Lažni ambasador nije propuštio ni ovu priliku da provocira, iako se na stranici srpske ambasade i na njenim objavama na društvenim mrežama njegovo prisustvo ignorisalo. Patrijarh se slikao sa partijski zaposlenima u aerodromu, a onda gliserom otišao ka Herceg Novom. Sinoć je i premijer za njega organizovao večeru.

Posjeta patrijarha je poslužila Andriji Mandiću i ostalim srpskim političarima i drugim poslenicima javne riječi da nastave sa promocijom narativa koji za cilj ima dezintegraciju crnogorskog identiteta i državnosti. Potenciranje da Boka nije Crna Gora i da ništa osim Cetinja i četiri nahije nije Crna Gora, dio je komunikacione strategije SPC u Crnoj Gori i jako je opasno po ionako narušenu društvenu koheziju u našoj zemlji.

Fenomen srpske televizije

DPS, GI 21. Maj i Prijestonica Cetinje reagovali su na prilog televizije Pink emitovan kod srpske voditeljke Jovane Jeremić u jutarnjem programu, koji se bavio nedavnom tragedijom na Cetinju i širio dezinformacije na temu tragedije. Reagovali su i iz Agencije za elektronske medije. 21. maj je tražio i prestanak emitovanja TV Pink na godinu dana.

Ranije sam i ja lično i 21. maj predložili sankcionisanje pojedinaca iz Srbije zbog upravo ovakvog djelovanja. Mislim da se Jovana Jeremić, uz mnoge druge iz Srbije odavno kvalifikovala za zabranu ulaska u Crnu Goru kao minimum. Umjesto toga, Opština Budva joj plaća ljetovanje u Budvi, a Budvanska Rivijera je koristi kao modela za promociju njenih hotela.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

#Region