Članak

Dok HDZ veliča zločine, Schmidt sprema nametanje konačnog rješenja po njihovoj želji

Umjesto da osudi HDZ-ovo veličanje zločinačke paratvorevine Herceg Bosne, Christian Schmidt iza zatvorenih vrata kuje planove o tome kako ispuniti HDZ-ove želje.

Piše: A. Čorbo Zećo


Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, propustio je da jasno osudi HDZ-ovo obilježavanje godišnjice formiranja zločinačke paratvorevine takozvane Herceg Bosne.

Schmidt očito ne planira jednako energično reagovati (a morao bi jer se radi o veličanju ratnih zločina koje je kažnjivo po Krivičnom zakonu) kao što je reagovao žustro na novinare, zbog pitanja o tome zašto planira izaći u susret anticivilizacijskim zahtjevima HDZ-a.

Upravo su ti zahtjevi na liniji one politike koja je u Haškom tribunalu osuđena na 111 godina zatvora.

Presuda "šestorci" utvrdila je postojanje međunarodnog sukoba, odnosno agresiju Republike Hrvatske nad Republikom Bosnom i Hercegovinom, a na čelu Udruženog zločinačkog poduhvata nalazio se predsjednik Hrvatske, Franjo Tuđman.

Udruženim zločinačkim poduhvatom Tuđman je preko osuđene šestorke podrivao suverenitet i teritorijalni integritet BiH, s ciljem pripajanja dijelova teritorije BiH, Hrvatskoj.

Skoro tridest godina poslije, zvanični Zagreb ponovo vrši udare na suverenitet države Bosne i Hercegovine, s ciljem izmjena Izbornog zakona BiH, kako bi se dio suvereniteta BiH isporučio Hrvatskoj.

Razlog Schmidtove šutnje mogao bi ležati upravo u tome što Zagreb istovremeno polaže velike nade u Schmidtovo nametanje izbornog zakona po njihovoj i želji HDZ-a.

Umjesto da osudi HDZ-ovo veličanje zločinačke paratvorevine Herceg Bosne, Christian Schmidt iza zatvorenih vrata kuje planove o tome kako ispuniti HDZ-ove želje koje nisu daleko od Udruženog zločinačkog poduhvata.

Kada se sve to zna, zaista se postavlja pitanje, na koga se to ljuti visoki predstavnik? Na one što postavljaju neugodna pitanja i na one koji se protive planovima o podjeli BiH!

Stvari postaju očite, i nikakva glumačka postava koju visoki predstavnik okuplja oko sebe kako bi građanima BiH odigrali predstavu u kojoj aparthejd postaje "izbalansirano rješenje", a rasizam postaje demokratija, ne može zasjeniti suštinu koja je vidljiva. 

Tu predstavu za građane BiH, Schmidt neće uspjeti tako lako da režira.

#BiH