Članak

HDZ i SNSD izglasali zahtjev za smjenu ministrice Turković, na redu je Tegeltija

Vodila se žustra rasprava.

SARAJEVO, (Patria) - Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je, glasovima delegata SNSD-a i HDZ-a, zaključak kojim se od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (SNSD) traži pokretanje procedure smjene Bisere Turković (SDA), ministrice vanjskih poslova BiH.

Zahtjev je uputila delegatkinja HDZ -a Lidija Bradara.

Delegati koji su bili protiv ili suzdržani ocijenili su da je ovo isključivo politički i predizborno.

Usvajanju zaključka je prethodila rasprava, a svoje obrazloženje pokušala je dati i delegatkinja Dušanka Majkić (SNSD).

- Nisam iznenađena što je stav SDA ovakav. Imali su ministricu koja je u cijelosti ispunjavala strategiju ove političke stranke – ustvrdila je Majkić.

Nadalje je iznijela stav da Turković ne poštuje nikoga, ni Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ni Parlament BiH.

- Naša je nesreća što nismo uspjeli donijeti zakon o vanjskim poslovima. To je iskoristila Bisera Turković. Ona je učnila sve što je bilo moguće kad djelujete bez zakona i samo na mig jedne političke stranke. Ona nije bila naš ministar.

Malo je ministara bilo za čiji je rad došlo toliko primjedbi. Ma kako vi aplaudirali tome. Vjerovatno bi i mi aplaudirali da imamo takvog ministra – dodala je Majkić, pa zaključila ipak da je ovo više osveta "nas koji nismo bili zastupljeni tamo gdje nam je bilo stalo da budemo zastupljeni".

#BiH