Članak

Bh. pravosuđe ukratko: Konformizam, prebacivanje odgovornosti i nesposobnost

PIK predlaže Sekretarijatu PSBiH da osigura stimulaciju ili drugu vrstu prikladne naknade kao podršku naporima sekretara PIK-a tokom dvogodišnjeg rada PIK-a

(Patria) - Privremena istražna komisija (PIK) Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH usvojila je zaključke u kojima se konstatira da nisu dobili odgovore većine institucija od kojih su ih tražili na 36. sjednici.

Komisija konstatira da ovakav pristup dodatno potvrđuje navode iz Izvještaja, te potrebu za sveobuhvatnom reformom pravosudnog sektora u BiH – stoji u zaključcima.

U vezi s odgovorima institucija koji su pristigli, Komisija je konstatirala da oni potvrđuju navode PIK-a o konformizmu, prebacivanju odgovornosti i nesposobnosti institucija da rješavaju probleme građana.

Osudili su priznanje Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH da ne želi koristiti zakonske mehanizme koji su joj na raspolaganju s ciljem interveniranja u sudskim postupcima, odnosno pokretanja predmeta po službenoj dužnosti.

Kompletne materijale, uključujući i tonski zapis, sa 36. sjednice, PIK dostavlja Tužilaštvu BiH na nadležno postupanje – rečeno je.

Na sjednici je usvojena radna verzija prijevoda Izvještaja PIK-a na engleski jezik, koji je pripremila Misija Vijeća Evrope u BiH, kao i zaključak kojim je ovlastio predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg PIK-a da radnu verziju prevoda Izvještaja dostave ambasadama i međunarodnim organizacijama akreditiranim u BiH.

Komisija je osudila pokušaje cenzurisanja svjedočenja pred PIK-om te poziva medije koji su zabilježili svjedočenja na 36. sjednici PIK-a da video i audio zapise učine dostupnim javnosti, u skladu sa javnim interesom i pozitivnim zakonskim propisima.

U vezi sa statusom predstavki građana i odgovora institucija, predsjedavajući PIK-a Damir Arnaut obavijestio je članove PIK-a da su sve predstavke građana, koje su do jučer pristigle, proslijeđene nadležnim institucijama na dalje postupanje ili je na njih direktno odgovoreno.

PIK je zatražio od Sekretarijata PSBiH da pripremi za potpis i zapisnik i zaključke sa 37. sjednice PIK-a, budući da su sekretari PIK-a razriješeni dužnosti aktom Sekretarijata PSBiH.

PIK predlaže Sekretarijatu PSBiH da osigura stimulaciju ili drugu vrstu prikladne naknade kao podršku naporima sekretara PIK-a tokom dvogodišnjeg rada PIK-a, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

#BiH