Članak

Bajrović: Protesti su jedino rješenje, OHR nameće odluku koja nema podršku većine

U nastavku Bajrović je dodao da je vrijeme dijaloga prošlo te da se treba okrenuti jedinom preostalom mehanizmu – protestima.

(Patria) - U Bosni i Hercegovini sutra zvanično počinje izborna kampanja. U kampanju ulazimo s vrlo suprotstavljenim stavovima o mnogim važnim pitanjima za ovu zemlju.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt počeo je sa novim krugom pregovora o izbornom zakonu, a kako vrijeme odmiče u javnosti je izraženo sve veće nezadovoljstvo zbog cjelokupne situacije ali i vremena kada se pregovori održavaju.

Potpredsjednik Američko-evropske alijanse Reuf Bajrović smatra da svako ko se ozbiljno bavi demokratijom smatra da se Izborni zakon ne smije mijenjati u toku izborne godine.

"To je toliko smiješno za ljude koji se bave demokratijom, evo ja sam jedan od ljudi koji se bave demokratijom profesionalno. U svakom mogućem kontekstu se smatra da je dobra praksa da se izborni zakon ne mijenja u izbornoj godini. To je preporuka svakog tijela, sutručnjaka i institucije za demokratiju. I vi imate nekoga ko ima iz nominalno demokratske zemlje  koji hoće da nametne užasno diskriminatorski izborni zakon 20 dana pred izbore. Čovjek dolazi u poziciju da ne može da objasni riječima da je to brutalno bezobrazno", kaže Bajrović. 

U nastavku Bajrović je dodao da je vrijeme dijaloga prošlo te da se treba okrenuti jedinom preostalom mehanizmu – protestima.

"Da vi ne možete s tim ljudima na taj način, vrijeme dijaloga je prošlo, naprosto ili će biti kako mi kažemo ili ćemo praviti proteste, jer ovdje nema sredine, osim protesta drugih mehanizama nemamo. U julu se pokazalo da se svi protesta boje, jer je ovo je prvi put da OHR nametne odluku koja nema podršku demokratske većine većine u BiH", kazao je Bajrović.

Cijelo gostovanje pogledajte ovdje

#BiH