Članak

DŽUDŽAN JE NERVOZAN Čović zaboravio pogledati u ogledalo, pa građane i intelektualce zove uličarima

Ti "uličari" po Čovićevom učtivom riječniku polučili su rezultat

Prije nekih sedam dana Dragan Čović iz Zagreba je poslao poruku sličnu porukama koje su "branioci srpstva" slali nedavno u Crnoj Gori i njihovi prethodnici početkom rata u BiH. Jer, kada se obznani da su nekom napadnuti nacija, vjera i pravo na jednakost i opstanak racio odlazi u zapećak, a emocije ključaju. Na takve stvari je računao Čović, uz naravno očekivanje podrške iz katoličkih zemalja Evropske unije. 

"Upozorio je na zapaljivu retoriku, govor mržnje i napade usmjerene ne samo na legitimne predstavnike hrvatskog naroda nego i na hrvatski narod u cjelini, katoličku vjeru i hrvatske simbole. Izmjene Izbornog zakona su naznačene kao prioritet i osnova formiranja vlasti nakon oktobarskih izbora, ali i povratak pomirenja između bošnjačkog i hrvatskog naroda u BiH", rekao je Čović na svojevrsnom svehrvatskom sijelu u Zagrebu, saopćio je HNS. 

Čović je sve nervozniji i kako koju riječ izgovori ili saopćenje pošalje ta njegova i HDZ-ova nervoza su uočljivije i radikalnije. Danas se odnekud iz Hercegovine oglasio uoči sastanka PIC-a i povodom najave novih protesta za sedam dana, jer Schmidt još nije uvidio pogubnost svoje namjere da nametne izmjene Izbornog zakona po Plenković - Čović željama. Iako često, skoro svaki put kad se obrati kaže da je potrebno demokratski i diplomatski komunicirati, Čović sve češće pribjegava korištenju agresivnog stila komunikacije, valjda u želji da zaplaši i Schmidta, kako bi ubrzao odluku, ali i one koji su protiv te odluke da odustanu. 

Dok potencira priču o učtivom jeziku nimalo učtivo i vrlo nekorektno Dragan Čović je građane Sarajeva i svih drugih gradova koji su dolazili pred OHR nazvao uličarima, pozivajući Schmidta da ne podlegne tom "uličarskom pritisku". Klošar, lutalica, skitnica sinonimi su riječi uličar, a Čović nam je u današnjem upozorenju i pozivu Schmidtu naznačio da on tako vidi građane ove zemlje koji imaju drugačije stavove po određenom političkom pitanju. 

Jasno je to ukazanje i kako će taj isti Čović desi li se nametanje diskriminatornog Izbornog zakona gledati sve građane na teritorijama ove zemlje gdje mu nije garantovana vlast. 

No, osim građana Čović je posebice uvrijedio ljude koji su za njega svemirski brodovi nauke, politike, prava... Sve one akademikre, profesore, doktore... koji su sa građanima ove zemlje stali na put Schmidtovoj avanturi ubijanja ove zemlje. Među njima su recimo bili profesor Esad Duraković, član Predsjedništva asocijacije "Krug 99" Bojan Šošić, koji je i psiholog, apelantica koja je upravo zbog nejednakosti nekonstitutivnih građana pobijedila naopaki sistem BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava Azra Zornić. Bio je tu još jedan apelant, Dervo Sejdić, bili su tu mnogi drugi koji nisu ni kopirali ni lažirali dokumente koji potvrđuju njihova naučna znanja. No, za Čovića su to propalice i skitnice, koje eto nemaju pametnijeg posla nego li doći ispred OHR-a i protestovati. 

Ti "uličari" po Čovićevom učtivom rječniku polučili su rezultat, Schmidt je barem privremeno osujećen i njegov plan da ispuni želju Draganu od palube broda zvanog Hrvatska. Zato je Dragan sve sluđeniji i sve spremniji da obuje cipele svog partnera Milorada Dodika pa krene na sve ili ništa. Jer, ono što je rekao u Zagrebu, ono što je napisao danas i sve skupa s onim što zamišlja i želji ima jedan jedini cilj - okončanje ratnih planova formiranjem etno teritorije HZHB. Zato više i ne pazi šta govori. 

Čović je dodatno nervozan jer pretpostavlja da bi novonajavljeni protesti mogli biti još masovniji i polučiti potpuno zaustavljanje paklenog plana oko Izbornog zakona, za šta ti bh. "uličari" imaju podršku skoro cijele Evropske unije. A to zaustavljanje značit će samo jedno, da nekadašnji upravnik logora po kojem se zove i ekonomska kuga Hercegovine odlazi sa scene, zauvijek. 

A i vrijeme mu je, pa nek Džudžan vrijeđa, izdurat ćemo i to!

(R. B.)

#BiH