Članak

VSTV o slučaju Burzić: Dopis Tužilaštva BiH upućen UDT-u na dalje postupanje

Dopis upućen VSTV-u BiH je, u skladu sa odredbama Zakona o VSTV-u BiH, odmah po prijemu upućen Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a BiH na nadležno postupanje

(Patria) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) oglasilo se saopćenjem nakon što je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu u predmetu "Dženan Memić" protiv više osoba među kojima je i sutkinja Suda BiH Dalida Burzić, a istraga se odnosi na period dok je bila glavna tužiteljica Tužilaštva KS. 

"Povodom velikog broja upita novinara upućenih Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće) u vezi s pokretanjem istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv bivše glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i trenutno sutkinje Suda Bosne i Hercegovine Dalide Burzić te bivšeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Merisa Ćate, javnost želimo informisati o sljedećem:

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 01.9.2022. godine VSTV-u BiH uputilo dopis kojim je informisalo Vijeće o donošenju naredbe o sprovođenju istrage protiv više osumnjičenih lica, između ostalih, i protiv Dalide Burzić, koja trenutno obavlja funkciju sutkinje Suda Bosne i Hercegovine.

Dopis upućen VSTV-u BiH je, u skladu sa odredbama Zakona o VSTV-u BiH, odmah po prijemu upućen Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a BiH na nadležno postupanje", navodi se u saopćenju VSTV-a. 

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića jučer je za Patriju kazao kako očekuje da Burzić bude suspendovana i kako je spreman napraviti nove proteste ukoliko se UDT ogluši na zahtjev Tužilaštva BiH. 

#BiH