Članak

S RUKOM U DŽEPU Lagumdžija (ne)zna koga su zvale strane ambasade oko izbora glavnog tužioca

Na pitanje novinara koji je njegov stav zašto se promijenio stav Podvijeća Lagumdžija nije želio pojašnjavati i rekao je da je njegov stav da ostane sudržan.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija održao je press konferenciju nakon današnje sjednice VSTV-a i odluke da se ide u dalju proceduru izbora glavnog tužioca Tužilaštva BiH iako je preostao samo jedan kandidat v.d. glavnog tužioca Milanko Kajganić.

Lagumdžija je dvadesetak minuta s jednom rukom u džepu pantalona pokušao objasniti šta se sve dešavalo u protekla četiri dana i kako je došlo do promjene odluke Podvijeća u vezi procedure daljeg izbora glavnog tužioca iako je prijedlog bio da se ponovi konkursna procedura.

On je kazao da je jutros zaprimljen podnesak Miroslava Janjića koji je obavijestio Vijeće da povlači svoju kandidaturu. Dodao je da na današnjoj sjednici nije bilo riječi o integritetu tužioca Janjića već samo o utvrđenoj disciplinskoj odgovornosti u slučaju od prije nekoliko godina.

„Danas je bio prijedlog, a što je i prihvaćeno da Podvijeće razmotri svoj stav. Diskutovali smo i proceduralno smo stavili van snage svoj stav da se traži ponavljanje konkursne procedure, a onda većinom glasova je nominiran kolega Kajganić i taj prijedlog je dobio većinsku podršku.  Kajganić će biti pozvan kao jedini kandidat na sljedeću sjednicu VSTV-a gdje će izložiti svoj program rada i članovi Vijeća će postaviti pitanja i tada će biti glasanje“, pojasnio je.

Kada je riječ o tužiteljici Diani Kajmaković koja je bila jedan od kandidata za ovu poziciju, a koju su SAD stavile na crnu listu zbog umiješanosti u korupciju i podrivanje vladavine prava, Lagumdžija je kazao da je prije nekoliko mjeseci obaviješten o problemu s Kajmaković i aplikacijom Sky. O tome ga je obavijestio Kajganić.

„Mi smo tražili da se to riješi prije konkursne procedure za glavnog tužioca i Kajganić je rekao da će to biti za mjesec-dva. Rekli smo da bi bilo dobro da imamo čistu situaciju prije provođenja konkursne procedure“, kazao je Lagumdžija dodavši da se nisu smjeli miješati u rad Tužilaštva BiH i njihove radnje na ovom slučaju.  

Na pitanje novinara koji je njegov stav zašto se promijenio stav Podvijeća Lagumdžija nije želio pojašnjavati i rekao je da je njegov stav da ostane sudržan.

„Ja jesam predsjednik Vijeća, ali Vijeće donosi stav. Imamo većinski stav Podvijeća. Moj inicijalni stav je bio da nije dobro ići sa jednim kandidatom“, kazao je.

Na pitanje da li je danas bilo kontakata stranih ambasada koje su sugerirale kako da se okonča ova procedura Lagumdžija je prvo rekao da nije, a onda nastavio:

„Vrlo kratko oko integriteta kandidatkinje u smislu proceduralnih stvari. Bilo je pitanja da li je moguće kandidatkinju isključiti. Ja sam bio vrlo jasan da se o tome može meritorno raspravljati na Podvijeću.  Da li je neko drugi pričao, ja ne znam“, kazao je predsjednik VSTV-a.

On je odbacio tvrdnje da se manipulisalo ocjenama za kandidate za glavnog tužioca.

Na pitanje može li se provesti disciplinski postupak protiv tužiteljice Kajmaković Lagumdžija je rekao da stoji iza svake riječi saopćenja Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a.

Dodao je da je bilo kakvo pokretanje krivične istrage stvar Tužilaštva i njihove naredbe.

#BiH