Članak

Crna Gora: Šest ruskih diplomata proglašeno personama non grata

Kako prenose crnogorski mediji, riječ je o dva crnogorska državljanina, šest ruskih diplomata i tridesetak ruskih državljana

(Patria) - Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je šest diplomata ambasade ruske federacije akreditovanih u Crnoj Gori personama non grata.

Kako se navodi u Twitter objavi Ministarstva, ovakva odluka donijeta je zbog aktivnosti koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i odnosima međusobnog uvažavanja i poštovanja dvije države.

Dugogodišnji diplomata Ministarstva vanjskih poslova, Radomir Sekulović, jutros je, kao jedan od dvojice osumnjičenih priveden zbog sumnje da je sarađivao sa ruskom tajnom službom.  Sekulović je u državnoj zajednici Srbije i Crne Gore bio i portparol Ministarstva vanjskih poslova.

Podsjećamo, u akciji Agencije za nacionalnu bezbjednost koja se odvija u koordinaciji sa crnogorskim međunarodnim partnerima, a po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva protiv više osoba u Podgorici vodi se istraga zbog sumnje da su sarađivali sa ruskom tajnom službom.

Kako prenose crnogorski mediji, riječ je o dva crnogorska državljanina, šest ruskih diplomata i tridesetak ruskih državljana koji imaju privremeni boravak u Crnoj Gori. Povodom današnjih dešavanja oglasili su se iz Ambasade Rusije u Crnoj Gori, poručivši da usljed neprijateljskog postupanja crnogorskih vlasti od sjutra obustavljaju rad konzularnog odjeljenja.

"U vezi sa neprijateljskim postupanjem crnogorskih vlasti prema Ambasadi Rusije u Crnoj Gori, obustavlja se rad konzularnog odjeljenja od 30. septembra na neodređeni rok", navodi se u saopštenju.

Ruskim državljanima koji borave u Crnoj Gori preporučuju da kontaktiraju Ambasade Rusije u susjednim državama.

#Region