Članak

Čović poziva na masovan izlazak na izbore, pominje i krv!

U borbi da izbjegnu političku eutanaziju Hrvati su se na ovim izborima ujedinili kao nikada ranije.

(Patria) - Uoči predstojećih izbora u Bosni i Hercegovini Večernji list objavio je intervju sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a. Ističu da su ovi izbori od posebnoga značaja za Hrvate jer im, zbog zloupotrebe Izbornoga zakona, prijeti još jedno preglasavanje.

Osim na izborima za mjesto hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, ovoga puta očitija je nego ikada nakana bošnjačkih stranaka da Hrvatima uzurpiraju i “kontrolni paket” mandata u nacionalnom klubu u Domu naroda Parlamenta FBiH, piše Večernji list BiH.

U borbi da izbjegnu političku eutanaziju Hrvati su se na ovim izborima ujedinili kao nikada ranije. Stranke okupljene oko HNS-a podržale su kandidaturu Borjane Krišto za mjesto hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, a zajedništvo je iskazano i u izbornoj utrci za parlamente svugdje gdje Hrvatima prijeti preglasavanje. Kampanja je bila naglašeno pozitivna i usmjerena na podizanje izlaznosti hrvatskih birača, a iako ovoga puta nije kandidat ni za jednu poziciju, nju je predvodio predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović.

Večernji list: Čini se da je HDZ, pa i cijeli HNS, u kampanji isticao značaj što masovnijeg izlaska Hrvata na izbore kako bi se spriječio izborni inženjering, posebno u ZDŽ-u i SBŽ-u. Koliko je realna opasnost da se Hrvatima ponovi “platforma” ili “Alijansa”?

- Opasnost od izbornog inženjeringa uvijek će postojati dok je postojećih neustavnih izbornih pravila. Najave vodećih bošnjačkih lidera o preglasavanju shvaćamo krajnje ozbiljno, pogotovo u središnjoj Bosni koja je naš ponos. Ono što oni trebaju ozbiljno shvatiti jest to da ćemo mi odgovoriti kao nikada prije na takve razarajuće politike protiv našega naroda i naše države. Samo plebiscitarnim i masovnim izlaskom na izbore u ovu nedjelju možemo zaustaviti otimanje prava koja pripadaju Hrvatima. Razgovarao sam s braniteljskom populacijom i vidim ogorčenost zbog nezahvalnosti velikog dijela bošnjačke javnosti kada je u pitanju gledanje na povijest, pogotovo na ulogu HVO-a u obrani i oslobođenju Bosne i Hercegovine. Svakodnevno huškanje na Hrvate, dirigirano rušenje simbola i zastava, kao nedavno u Varešu i kod Tešnja, kao izraz političke netolerancije, ali i orkestrirani prosvjedi u Sarajevu svjedoče da bi neki željeli Bosnu i Hercegovinu bez Hrvata. Mi im poručujemo da im to neće proći i da se ne odlučuju na takve korake ako misle dobro ovoj državi koja je u potpunosti oslonjena na jednakopravnost triju konstitutivnih naroda.

Večernji list: Kakva je vaša poruka biračima, a posebno onima koji još nisu odlučili hoće li i kome će dati svoj glas 2. oktobra?

- Moja molba svima nama jest da u nedjelju pokažemo snagu i moć našeg hrvatskog naroda. To ćemo i učiniti plebiscitarnim izlaskom kojim ćemo obraniti naša prava i državu. Time ćemo demotivirati sve one koji sanjaju san o dominaciji nad našim nepokolebljivim hrvatskim narodom. Ovo je i naša država. Hrvatska krv se prolijevala za nju i hrvatske su majke za nju lile suze. Nećemo je prepustiti nikome. Ovi su izbori više od samo izbora. Ovi su izbori povijest. Stoga, vratimo zajedništvom ono što je naše i što nam oduvijek pripada. Ustrajno do pobjede! 

#BiH