Članak

Skupština KS danas razmatra četiri zakona iz resora privrede

Naglasio je i važnost Zakona o javno – privatnom partnerstvu i novčanim podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

(Patria) - Skupština KS danas će održati nastavak 54. radne sjednice na kojoj će se naći četiri zakona iz resora privrede i to Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o vodama i tri zakona u nacrtu: Zakon o javno – privatnom partnerstvu, Zakon o novčanim podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području KS, te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o rudarstvu. Svaki od navedenih zakona reguliše pravni okvir iznimno bitnih segmenata za Kanton Sarajevo, odnosno unapređenje upravljanja prirodnim resursima, kroz zakone o vodama i rudarstvu, te rast privredne aktivnosti kroz jačanje zakonskog okvira za sve navedene oblasti.

„Donošenjem Zakona o vodama konačno će se ubrzati procesi izdavanja vodnih akata, a samim tim i dobijanje neophodnih dozvola za gradnju koje se zbog obimnosti zahtjeva u Ministarstvu privrede čekaju duže nego je to prihvatljivo. Osim toga, novi zakon omogućit će i rješavanje dugogodišnjeg problema nelegalnih vodovoda koji nisu u sistemu i samim tim veliki su izvor zaraza u pojedinim sarajevskim naseljima. Također, ove izmjene će regulisati prioritet upravljanja akumulacijama koje nisu prioritetno namijenjene za vodosnabdijevanje i koje će se, u nedostatku vode za piće ili protivpožarnu zaštitu, prioritetno koristiti za vodosnabdijevanje stanovništva i pritivpožarnu zaštitu, pa tek onda za druge namjene“, podsjetio je ministar privrede Adnan Delić, uoči današnjeg nastavka sjednice Skupštine.

Naglasio je i važnost Zakona o javno – privatnom partnerstvu i novčanim podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

„Oba ova zakona imaju veliki značaj za daljnji privredni rast kantona jer će Zakon o JPP-u konačno otkloniti sve prepreke koje trenutno onemogućavaju realizaciju projekata zasnovanih na javno – privatnom partnerstvu, dok će Zakon o poljoprivrednim podsticajima i ruralnom razvoju donijeti niz novina koje će dodatno ojačati poljoprivrednu proizvodnju i proizvodnju domaće hrane, osnivanje poljoprivrednih gazdinstava mladih, povećanje iznosa podsticaja, razvoj seoskih domaćinstava kao preduvjeta za jačanje ponude i usluga u oblasti ruralnog turizma i niz drugih značajki za koje vjerujemo da će podstaknuti jačanje poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje“, naglasio je ministar.

Ukoliko skupštinski zastupnici donesu novi Zakon o vodama, to će biti još jedan u nizu izmijenjenih zakona u resoru privrede, obzirom da su ranije ove godine doneseni zakoni o šumama, Kantonalnoj agenciji za privlačenje investicija i privatizaciju i Zakon o koncesijama.

Ostala tri zakona u nacrtu, ukoliko budu utvrđeni, idu u javnu raspravu, a u pripremi je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o turizmu, koji je ranije ove godine prošao javnu raspravu.

#BiH