Članak

Dom naroda PFBiH 2. novembra o izboru četvrtog sudije Ustavnog suda FBiH

Delegati još uvijek ne znaju po kojem modelu će se izjašnjavati o kandidatima, ali je stručnost sigurno jedna od osnovnih kvalifikacija.

(Patria) – Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH koja je prekinuta 19. oktobra, nakon što je potvrđeno troje sudija jer nije bilo dogovora o četvrtom nedostajućem sudiji bit će nastavljena 2. novembra s početkom u 12 sati. 

Visoki predstavnik Christian Schmidt je nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH omogućio da Dom naroda u ovom sazivu izabere nedostajuće sudije Ustavnog suda FBiH, a taj rok ističe 2. novembra.

Trenutni saziv Ustavnog suda FBiH izgleda ovako: troje Hrvata, dvoje Bošnjaka, dvoje Srba i jedna sutkinja iz reda Ostalih.

Još uvijek nije jasno koji kandidat će biti izabran osim što treba biti s liste VSTV-a.

Iako se polemisalo o imenu državnog tužioca Dubravka Čampare koji jeste na listi VSTV-a, on je i zvanično obavijestio Dom naroda da se povlači iz procedure. On je dao svoje viđenje cijele procedure izbora te poručio da ne želi učestvovati u političkom procesu. 

Delegat Jasmin Duvnjak mišljenja je da četvrti nedostajući sudija treba biti iz reda Bošnjaka jer je ranije jedan sudija otišao u penziju.

Delegati još uvijek ne znaju po kojem modelu će se izjašnjavati o kandidatima, ali je stručnost sigurno jedna od osnovnih kvalifikacija.

#BiH