Članak

Nova prijava o 'nezakonitim činovanjima u GP BiH' predata Tužilaštvu BiH i SIPA-i

Ovo nije prva prijava Tužilaštvu BiH koja se tiče procesa činovanja u Graničnoj policiji BiH, ali već godinama se ne postupa po prijavama.

(Patria) - Tužilaštvu BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Uredu za borbu protiv korupciju i upravljanje kvalitetom KS i medijima prije nekoliko dana dostavljena je prijava protiv osam osoba zbog zloupotrebe službenog položaja u vezi unapređenja policijskih službenika Granične policije BiH u koju je Patria imala uvid. 

U prijavi se navode imena pet policijskih službenika koji su unaprijeđeni u činove „samostalni inspektor“ i „mlađi inspektor“, a prijavitelji pojašnjavaju ulogu komisije za činovanje ali i Odbora za žalbe policijskih službenika. Prijavom su obuhvaćeni direktor GP BiH Zoran Galić, zamjenik Fahrudin Halač, Dragan Kulić, pomoćnik direktora GP BiH, pet članova Odbora uključujući i predsjednika Samira Rizvu.

Ovo nije prva prijava Tužilaštvu BiH koja se tiče procesa činovanja u Graničnoj policiji BiH, ali već godinama se ne postupa po prijavama. O brojnim nepravilnostima već godinama su upoznavani i ministri sigurnosti, kao i aktuelni ministar Selmo Cikotić, rukovodstvo GP BiH, Odbor za žalbe policijskih službenika. Nakon što je izostala bila kakva reakcija menadžmenta GP BiH, prijava je upućena Tužilaštvu BiH i SIPA-i.

Ključ činovanja drži komisija koja se imenuje, a u prijavi se navodi da se unaprijed znaju kandidati koji trebaju proći. Iako se oštećeni kandidati žale Policijskom odboru, u prijavi se navodi da upravo Odbor odobrava nezakonitosti koje se provode u Graničnoj policiji BiH.

U jednom od prijavljenih slučajeva spominje se i Ivica Sabljo koji je dobio čin samostalnog inspektora, a sada je optužen u aferi „Kadeti“ zajedno sa još pet osoba za namještanje konkursa za prijem kadeta u GP BiH. I u tom slučaju još uvijek nema konačnog epiloga. Odbor za žalbe policijskih službenika nikada nije okončao proces odlučivanja po žalbama kandidata bez čega direktor GP BiH ne može donijeti odluku o konačnoj listi 150 kadeta.

Veći broj kadeta koji su se našli na objavljenoj listi u septembru 2021. godine odlučilo je iskoristiti sva pravna sredstva da bi ostvarili svoja prava.

U prijavi su navedene brojne nezakonitosti i nelogičnosti koje su pratile proces činovanja u GP BiH.

Također, ukazuje se na spregu politike sa pojedinim kadrovima kako u GP BiH tako i Odboru za žalbe policijskih službenika.

Uz prijavu su dostavljena i pisma koja su u avgustu i septembru upućena odgovornim osobama. S obzirom da je izostala svaka reakcija, a činovanja završena prijava je upućena policijskim i pravosudnim institucijama.

#BiH