Članak

ZLI NAUMI HAZU-a Milanović, HDZ-ovi, Schmidt na mapi puta ka trećem entitetu

Bošnjački glas obezvrijeđen, kao rezultat izborne reforme Schmidta, a da je glas bosanskog Hrvata precijenjen.

Piše: Amina Čorbo-Zećo


Profesor doktor David Pettigrew govoreći na temu krize suvereniteta BiH, a što je bila tema sesije Kruga 99, upozorio je na djelovanja Srbije i Hrvatske na osnovu dokumenata tamošnjih intelektualnih veličina HAZU-a i SANU-a.

Bosna i Hercegovina za sada nema adekvatne odgovore na uporne i sistematične napade na suverenitet BiH. Rascjepkanost političkih opcija koje u statutima imaju na prvom mjestu državu BiH je jedan od razloga mlakog i neadekvatnog odgovora na opasnu politiku iz Srbije i Hrvatske.

Zapravo smo u situaciji da svi oni koji vjeruju i nadaju se da može biti bolje s prezirom se dočekuju s pitanjima 'zašto bi se sada nešto mijenjalo, kada već godinama nije', a radikalima se proglašavaju svi koji postave kontra pitanje 'a zašto ne bi bilo bolje'?

Jer, HAZU nas je podsjetila na agresivne planove Zagreba prema Bosni i Hercegovini.

To danas praktično vidimo kroz ponašanje Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, ali što je mnogo opasnije i kroz djelovanje visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

„U dokumentu koji podsjeća na Memorandum SANU, u Memorandumu HAZU se navodi da se bosanski Hrvati progone i da se krše njihova osnovna ljudska prava“, naveo je prof. Pettigrew.

Šta tačno tamo piše provjerili smo, te zaključili da se u svakom zarezu ovog dokumenta mogu prepoznati djelovanja hrvatskih vlasti, ali i ovdašnjeg HDZ-a i Dragana Čovića.

„Razriješiti najveći izazov u BiH s kojim su Hrvati trenutno suočeni kroz dvije nepomirljive politike, srpsku secesionističku i bošnjačku unitarističku. Iako su Hrvati malobrojniji u višenacionalnoj zajednici, ne znači da imaju i manje prava. Referendumom iz 1992. opredijelili su se za BiH ravnopravnih konstitutivnih naroda. BiH treba pod svaku cijenu odustati od nasilnog utjerivanja Hrvata u zajednicu koja gazi njihova elementarna ljudska i kolektivna prava.

Treba im osigurati suvremene mehanizme zaštite vitalnih interesa, a pod svaku cijenu izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH i izbor članova u Predstavnički dom i Dom naroda, kako Parlamentarne skupštine BiH, tako i Parlamenta Federacije BiH. Bez toga, kao podanike ih se prisiljava da napuštaju vjekovna obitavališta na povijesnom hrvatskom etničkom prostoru“, stoji u Memorandumu HAZU-a na njihovoj zvaničnoj stranici.

HAZU još nikada nije objasnio šta znači da se “hrvatska prava u Bosni” imaju ostvariti po svaku cijenu? Kakva je to prijetnja?

Sam Schmidt je priznao da je dio njegove reforme bio osmišljen tako da zadovolji predmet Ljubić u kojem je pokrenuto pitanje legitimnog predstavljanja Hrvata.  

Iako je, istina, napomenuo da je ovim presuda Ljubić provedena, HDZ BiH ne odustaje i od pitanja popunjavanja Predsjedništva BiH, a što je, pak, ultimativno umetnuto u Sporazum koji HDZ BiH potpisuje s 'osmorkom', a u vezi uspostave vlasti, kako izvršne tako i zakonodavne.

Separatizam Milorada Dodika ne smeta Hrvatima, posebno ne Zoranu Milanoviću koji je odlučan u namjeri da Bošnjake prikaže kao 'rulju' koju treba 'demokratizirati' prije ulaska u EU, kao da neko više uopće i vjeruje da je moguć takav scenarij. Jer kandidatski status ne znači i ulazak u EU, to nam Turska najbolje može objasniti.

Ali, ispunjavanje želja Čovića i HDZ-a, koje su izvojevali kroz blokade prevelika je cijena za kandidatski status.

Partnerstvo s Dodikom im je poželjno, jer 'Bosna cijela iz tri dijela' lakše je ostvariva u saradnji s SNSD-om.

U Memorandumu HAZU se insistira i da se jednakopravnost hrvatskog naroda mora osigurati i kroz treći entitet i sva prava koja iz toga proizilaze. 

„Priznati pravu, osloboditeljsku ulogu Hrvatskoj i Hrvatima u uspostavi i obrani države od srpske agresije te prestati lažno optuživati Hrvate pred sudovima; osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda, tj. treći entitet i sva prava koja iz toga proizlaze; odmah osigurati ravnopravnost hrvatskog jezika i slobodu djelovanja hrvatskih medija i kulturnih institucija“, navodi se u Memorandumu HAZU-a.

I ovo je jedan od dokaza da politika iz Hrvatske nije na nivou incidenata pojedinaca kao što su Zoran Milanović ili Andrej Plenković  (u zavisnosti kome šta u trenutku odgovara), već da je to strategija usaglašena i sa onim što piše HAZU.

Nije baš tek tako Milanović počeo govoriti da bez HV-a i HVO-a Bosna i Hercegovina danas ne bi bila slobodna država – on zapravo u javni prostor unosi 'duboke misli' akademika Hrvatske veličajući 'osloboditeljsku ulogu'.

I sada je evidentno da je odluka Schmidta provedena u službi nacionalističke stranke bh. Hrvata HDZ-a i u službi vizije opisane u Memorandumu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Bošnjački glas obezvrijeđen, kao rezultat izborne reforme Schmidta, a da je glas bosanskog Hrvata precijenjen.

„Aktualizirati potrebu poštivanja preuzetih obveza iz potpisanih sporazuma i dogovora – zaštita prava Hrvata; stvarno, a ne samo deklarativno pravo na neometan povratak i slobodno raspolaganje svojom imovinom svih koji su za rata na području bivše Jugoslavije morali napustiti svoje domove; pitanje granica – razlika između deklarativnoga i stvarnoga ispunjavanja obveza; pitanje konstitutivnosti hrvatskoga naroda“, navodi se dalje u Memorandumu.

I najporaznije od svega je nereagiranje institucija države BiH, kao i izostanak strategije i konkretne smjernice za odbranu i jačanje države BiH od strane ANU BiH!

I sve ovo poraznije je zbog činjenice da se o Bosni i Hercegovini više staraju američki i svjetski profesori nego bosanski političari i intelektualci.

#BiH #ZoranMilanović #AndrejPlenković #AminaČorboZećo #ChristianSchmidt #HAZU