Članak

PARLAMENTI SA MALO ŽENA HDZ BiH će kompenzirati pozicijama u vlasti, hoće li to pratiti i osmorka?

Da li će ga u toj gender kadrovskoj politici pratiti i koalicioni partneri pokazat će se vrlo brzo.

(Patria) – Od 98 mandata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH 27 je žena.

Od 26 mandata koliko je osvojila SDA sedam je žena. S listi HDZ BiH ušlo je 15 zastupnika od čega je pet žena. Iako SDP BiH ima isti broj mandata među njima su samo tri žene. Od 12 DF-ovih zastupnika četiri su žene.

Sa liste NIP-a od sedam mandata tri su pripala ženama. Iako se Naša stranka zalaže za prava žena prema mandatima to i ne izgleda potpuno tačno pa je od šest mandata samo jedna žena.

Od pet mandata NES-a jedan je pripao ženi. Stranka za BiH ima četiri mandata među kojima je jedna žena. HDZ 1990 dobila je tri mandata i sve su muškarci.

Predsjednica PDA Elzina Pirić jedina je iz te stranke ušla u Predstavnički dom.

BHI Fuad Kasumović, HRS i HNP imaju po jedan mandat koji su osvojili muškarci, dok će POMAK predstavljati žena.

Kada je riječ o Predstavničkom domu PS BiH od 42 zastupnika samo je sedam žena. Nijedna politička stranka koja je ušla u Predstavnički dom nema više od jedne žene.

Kritika za SDA je što je svih devet mandata (iz FBiH osam i jedan iz RS-a) pripalo muškarcima. SNSD ima šest mandata, a jedan je pripao ženi. SDP od pet mandata ima jednu zastupnicu, kao i HDZ od četiri mandata. Narod i pravda ima tri mandata od čega jedan pripada ženi. DF ima tri mandata koja su pripala muškarcima. Naša stranka ima dva mandata, a jedan je pripao ženi. NES i Za nove generacija kao koalicija imaju dva mandata ali nemaju žena.

BHI Fuad Kasumović ima jedan mandat i osvojila ga je žena.

Kada je riječ o drugim strankama iz RS SDS ima dva mandata koja su pripala muškarcima, isto ima PDP ali jedan mandat je pripao ženi. US, DS i Za pravdu i red imaju po jedan mandat i dobili su ih muškarci. 

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović najavio je da će ova stranka za izvršne pozicije ali i u zakonodavnim tijelima gdje budu imali mogućnost delegirati žene. Dio je to obećanja i međunarodnoj zajednici. Izjavio je to nakon sastanka sa predsjednicima trojke (SDP, NIP-a i Naše stranke) u Mostaru 8. novembra.

"Što se tiče HDZ ja sam rekao da će naša politika biti takva da želmo da bude jedan balans između dama i džentlmena, želimo popuniti tako da zadovoljimo sve prostore BiH", kazao je Čović. 

Već je poznato da Čović želi Borjanu Krišto na čelu Vijeća ministara BiH, ali i ženu na mjestu predsjednice Federacije BiH. 

Da li će ga u toj gender kadrovskoj politici pratiti i koalicioni partneri pokazat će se vrlo brzo. Treba napomenuti da su i članovi delegacija HDZ-a mješoviti, dok stranke osmorke većinom predstavljaju muškarci osim u slučaju PDA gdje je zbog crne američke liste Mirsada Kukića zamijenila Elzina Pirić.  

#BiH