Članak

ZA ILI PROTIV Blok tarife u formiranju cijene električne energije

Otkriće vatre u sveopćoj evoluciji omogućilo je pračovjeku da se grije

Piše: Almir Bečarević


Otkriće vatre u sveopćoj evoluciji omogućilo je pračovjeku da se grije, da proširi svoje aktivnosti u mraku, da kuha itd. Sa aspekta grijanja drvo je korišteno za tu namjenu i to potpuno besplatno.

Nakon što je izumljen novac kao obračunsko sredstvo koji nam dozvoljava da damo vrijednost određenoj robi, drvo je u određenom trenutku dobilo svoju vrijednost koju ste mogli kupiti za novac. Daljnom evolucijom i ostale energente ste počeli kupovati za novac i time je potreba za grijanjem postala komercijalna stvar određena vrijednošću u novcu. Osnovna ljudska potreba da se zagrijete i da vam bude toplo je od besplatnog korištenja postala nauka. Nauka, da upravo nauka u izračunima kako da se sa što manje novca ugrijete i time riješite svoju osnovnu potrebu.

Svim energentima, ma koje cijene bili, određivana je cijena na način da bez obzira koju količinu trošili ista cijena je bila za jedinicu mjere, metar, kilogram, Sm3, kWh, tona..., osim ako vam trgovac ne odobri određeni rabat. Sada dolazimo u situaciju, a po novom prijedlogu Regulatorne komisije u RS da ćemo imati tri različite cijene za tri nivoa potrošnje električne energije. Pa tako, jedna cijena za potrošnju do 500 kWh, druga od 500 kWh do 1500 kWh i treća za potrošnju preko 1500 kWh.

Postavlja se pitanje kako je čovjek od besplatnog korištenja resursa za zagrijavanje prostora došao sada u situaciju da vam država, kao vlasnik resursa, određuje da što više trošite za osnovnu ljudsku potrebu treba i da platite više.

Znači, država vas kažnjava jer ste zimogrizni i želite da vam je u kući npr. 23 stepena. U isto vrijeme plin, drvo, ugalj nema tu skalu po kojoj se kažnjavate ako trošite npr. 15 metara drva umjesto 10 metara. To što vi, kada trošite 15 metara drva umjesto 10, uništavate šumski fond koji proizvodi ono što dišemo nema veze jer voda je problem koja proizvodi el. energiju. To što npr. entitet RS ima dovoljno el. energije za vlastite potrebe, a dio izvozi, nema veze jer trošite više od razreza koji vam je država odredila. Donekle je razumljivo da kada uvozite ogromne količine el. energije određujete tzv. „blok tarife“, ali teško je razumljivo da domaći resurs penališete po potrošnji kWh, a npr. ne one koji uništavaju šumski fond koji se teže zanavlja, od npr. jedne rijeke.  

Sve gore napisano je u funkciji pokazivanja apsurnosti uvođenja „blok tarifa“, po kojoj će oni koji „kao“ štede el. energiju plaćati manje, a oni koji koriste ugalj i truju nas plaćati isto. Oni koji dobivaju kWh iz vodnog resursa treba da plaćaju više od onih koji nemilice sijeku šumu, a sve domaći resurs i el. energije dovoljno za sve građane.

Tako dođosmo do početka ovog teksta da je evolucija kriva što izumismo vatru, tj. energent koji onda postade roba za novac, a onda dođe država da vas penališe za osnovnu ljudstu potrebu, a to je ZAGRIJAVANJE STAMBENOG PROSTORA.

Nadam se da EPBIH neće krenuti ovim putem. 

#BiH