Članak

POLITIKA ODLUČUJE Hoće li se ponovo spajati i dijeliti ministarstva u Vladi KS?

Politika će odlučiti da li će se Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS ponovo dijeliti na dva ministarstva.

)Patria) - Politika će odlučiti da li će se Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS ponovo dijeliti na dva ministarstva.

Na današnjoj press konferenciji ministar Enver Hadžiahmetović (NIP) kazao je kako je posljednjih desetak godina ovo ministarstvo bilo podijeljeno, a da je ova Vlada pokazala posljednju godinu da je ministarstvo opstalo i funkcioniše.

„E sad politika je tu, tu su parametri, ako se bude smatralo da se treba razdvojiti na prostorni i komunalni dio, to će struka reći“, kazao je Hadžiahmetović.

Podsjećamo, aktuelna vlada je jedno ministarstvo razdvojila na dva (Ministarstvo odgoja i obrazovanja i Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS), a spojila dva u jedno i to Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture.

S obzirom da postoje zahtjevi određenih partnera za preuzimanjem resora komunalne privrede, postavlja se pitanje da li će doći do nove rekonstrukcije ministarstva u Vladi KS. Stranka za BiH koja je novi partner u formiranju Vlade KS zainteresirana je za resor zdravstva, privrede i komunalne privrede. Raspodjela resora jedan je od razloga zašto nema nove Vlade KS, dok je drugi kadroviranje za više nivoe vlasti. 

Premijer KS Edin Forto danas je kazao da očekuje brzo formiranje Vlade KS, dok je ranije ove sedmice kazao da će ona biti formirana „između januara i marta“.  

„Trojka je dobila povjerenje da formiramo Vladu u istom političkom sastavu. Ono što se trenutno dešava su pregovori sa još nekim partnerima oko ulaska u vlast kao što je Stranka za BiH. Kada novi partner ulazi onda ispočetka treba ići u pregovore i to je sasvim normalno. Ja jesam kandidat za premijera i za naredni mandat, ali još ćemo vidjeti šta će ovi pregovori ishoditi", kazao je Forto. 

Inače, danas su predstavljeni rezultati rada Vlade KS u proteklom periodu, a ministar MUP KS Admir Katica potvrdio je da nabavka helikoptera i uspostavljanje helikopterske jedinice ostaje prioritet i nove Vlade, a da se proces nabavka i isporuka višenamjenske letjelice očekuju 2024. godine. Nedavno je raspisan tender za nabavku helikoptera vrijedan 32 miliona KM. 

#BiH