Članak

Krišto će predložiti Heleza, Nešića, Šulića, Konakovića za ministre u Vijeću ministara BiH

Ministarstvo finansija vodit će Zoran Tegeltija (SNSD), a vanjsku trgovinu i ekonomske poslove Staša Košarac. 

(Patria) - Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) uskoro bi trebala Predstavničkom domu PS BIH dostaviti listu imena za ministre i zamjenike u Vijeću ministara BiH. 

Za sada je zvanično Zukan Helez (SDP) kandidat za ministra odbrane BiH, Elmedin Konaković je kandidat za resor vanjskih poslova, Nenad Nešić bi trebao biti kandidat za ministra sigurnosti BiH, a Denis Šulić je zajednički kandidat SNSD-a i Osmorke za resor ljudskih prava i izbjeglica. Još nije poznato ko će iz osmorke voditi resor prometa i komunikacija. 

Ministarstvo finansija vodit će Zoran Tegeltija (SNSD), a vanjsku trgovinu i ekonomske poslove Staša Košarac. 

HDZ BiH će osim Krišto imati još dva resora i to pravdu i civilne poslove. Među njima bi trebala biti barem jedna žena kako je to ranije saopćeno iz HDZ-a da će voditi računa o zastupljenosti oba spola u Vijeću ministara i drugim funkcijama. 

Nakon što Krišto preda listu kandidata, oni prolaze sigurnosne provjere te će nakon ispunjenih uslova o novom sazivu Vijeća ministara BiH odlučivati Predstavnički dom PS BiH. 

Podsjećamo, HDZ, SNSD i osmorka koju čine SDP BiH, NIP, Naša stranka, NES, Stranka za BiH, PDA, BHI Fuad Kasumović i Za nove generacije) potpisali su 15. decembra sporazum o formiranju vlasti. Očekuje se da se novo Vijeće ministara BiH potvrdi u drugoj polovini januara. 

#BiH