Članak

Lažne dijagnoze upisane u 200 medicinskih kartona, Vranić traži imena ljekara i farmaceuta koji su vršili zloupotrebe

JU Dom zdravlja podnio je krivičnu prijavu protiv šest ljekara, a priprema za još dvoje, ali je Tužilaštvo KS donijelo naredbu o nesprovođenju istrage.

(Patria) - Ministar zdravstva KS Haris Vranić kazao je danas da se aferom koja potresa zdravstveni sistem u KS bave istražni organi, MUP KS i Tužilaštvo KS uz saradnju ZZO KS. Riječ je o upisivanju lažnih dijagnoza u zdravstvene kartone pacijenata u KS, na osnovu kojih su izdavani lijekovi što je oštetilo budžet ZZO KS za oko 400.000 KM. Više od dvije stotine medicinskih kartona pacijenata u KS je zloupotrijebljeno i upisane su lažne dijagnoze. Riječ je o periodu 2020-2022, a istraga bi trebala otkriti prave razmjere ove afere. 

„ZZO KS posjeduje informacijski sistem Medit kroz koji možemo sve saznati. Daleko je veći obim zloupotrebe koji se desio. Ono što je meni poražavajuće je da se unutar zdravstvenog sistema nalaze zdravstveni radnici uključujući ljekare koji su spremni na taj nivo kaljanja bijele uniforme zajedno sa pojedinim farmaceutskim lobijima da rade za svoju ličnu, materijalnu korist na račun građana. Nažalost, pojedinci kaljaju cijeli sistem. Devedeset i više posto ljekara je časno i pošteno, međutim stvara se nekakva slika da je visok stepen korupcije u zdravstvu“, kazao je Vranić na današnjoj press konferenciji Vlade KS.

Izrazio je nadu da će istražni organi vrlo brzo završiti svoj dio posla i saopštiti imena.

„Ja ih pozivam, a i ja želim da se javno objave imena tih ljekara i farmaceuta apoteka koji su to radili. Ne treba ništa ostati skriveno“, kazao je Vranić.

Prema riječima Erduana Kafedžića, šefa Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS koji je uključen u ovaj predmet, od ZZO KS dobili su nove informacije.

“Radi se o većem broju pacijenata, odnosno zloupotreba, većem broju lijekova, većem broju ljekara koji su izdavali te recepte ili je neko zloupotrijebio sistem i radi se o određenom broju apoteka”, kazao je Kafedžić za Aljazeeru.

Iz Tužilaštva KS su za Patriju potvrdili da vrše provjere po prijavi Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

JU Dom zdravlja podnio je krivičnu prijavu protiv šest ljekara, a priprema za još dvoje, ali je Tužilaštvo KS donijelo naredbu o nesprovođenju istrage.

Direktor JU Dom zdravlja Abel Baltić za Aljazeeru je kazao da su se žalili na tu odluku Tužilaštva KS te dostavili nove dokaze i traže provođenje istrage.

Prema podacima kojima raspolaže ZZO KS riječ je o 31 lijeku. Upisivane su hronične bolesti za koje su propisivani lijekovi, dodatni lijekovi u određenom vremenskom intervalu, a riječ je o različitim bolestima kao što su dijabetes, psihološka oboljenja, astma i plućne bolesti...

#BiH