Članak

Biden: Radit ćemo sa novom vladom Izraela

Netanyahuova šesta vlada uključuje ekstremno desničarske ličnosti poput Itamara Ben-Gvira.

(Patria) - Američki predsjednik Joseph Biden izjavio je da se raduje saradnji s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i promovisanju regionalnog mira, uključujući mira između Izraelaca i Palestinaca.

„Radujem se radu s premijerom Netanyahuom, koji je moj prijatelj decenijama, kako bismo zajednički odgovorili na brojne izazove i mogućnosti s kojima se suočavaju Izrael i region Bliskog istoka, uključujući prijetnje iz Irana“, rekao je Biden u saopštenju.

„Kao što smo to činili u mojoj administraciji, Sjedinjene Države će nastaviti podržavati rješenje dvije države i suprotstavljati se politikama koje ugrožavaju njegovu održivost, ili su u suprotnosti s našim zajedničkim interesima i vrijednostima“, rekao je Biden, prenosi Reuters.

Netanyahuova šesta vlada uključuje ekstremno desničarske ličnosti poput Itamara Ben-Gvira, koji je u svojoj kući okačio portret naoružanog čovjeka koji je masakrirao palestinske vjernike, a sada će služiti kao ministar nacionalne sigurnosti.

Dok je Netanyahu radio na formiranju koalicije državni sekretar Antony Blinken rekao je da će Bidenova administracija suditi o kabinetu prema „politici koju vode, a ne ličnostima koje formiraju vladu“.

#Svijet