Članak

UK: Obnovljiva energija dostiže vrhunac

Iako obnovljivi izvori energije pružaju „jeftiniju, zelenu energiju nego ikada prije“, rekao je on, javnost osjeća bol zbog cijena gasa.

(Patria) - Obnovljivi izvori energije proizveli su 40 posto britanske električne energije u 2022. godini, u odnosu na 35 posto u 2021., dok je udio fosilnih goriva u energetskom miksu također porastao, pokazao je u četvrtak izvještaj akademika sa Imperial College London za Drax Electric Insights.

Ukupna proizvodnja iz obnovljivih izvora energije se više nego učetvorostručila tokom posljednje decenije. Vjetar, solarna energija, biomasa i hidroelektrane su glavni izvori obnovljive energije, javlja Reuters.

Fosilna goriva i dalje imaju veći udio, osiguravajući 42 posto britanske energije 2022. godine, što je bio njen najveći doprinos mješavini goriva u zemlji od 2016. godine. Iain Staffell sa Imperial College London, i glavni autor izvještaja, rekao je da je 2022. bila „godina kakva nijedna druga za energetsku industriju“.

Iako obnovljivi izvori energije pružaju „jeftiniju, zelenu energiju nego ikada prije“, rekao je on, javnost osjeća bol zbog cijena gasa.

Britanija je kao i druge evropske zemlje produžila vijek trajanja elektrana na ugalj kako bi pokušala osigurati adekvatnu opskrbu tokom zimske potražnje. Zemlja je značajno smanjila svoje oslanjanje na ugalj. Nacionalna mreža je saopštila da je 0,7 posto proizvodnje proizašlo iz uglja u novembru, u poređenju sa 11,3 posto u isto vrijeme 2017. godine.

Tokom jednog dana u maju obnovljivi izvori energije dali su u mrežu skoro 73 posto električne energije, navodi se u izvještaju.

#Svijet