Članak

Tužilaštvo BiH pod komandom Kajganića podiglo nove optužnice protiv pripadnika Armije RBiH i HVO-a

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

SARAJEVO, (Patria) - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je nove dvije optužnice za ratne zločine, jednu protiv pripadnika Armije RBiH, drugu protiv pripadnika HVO-a.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv: - Mustafe Gegaja,  rođenog  1957. godine u Sarajevu, državljanina BiH. 

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu  pripadnika 1. Korpusa Armije RBiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica.
On se tereti da je u svojstvu referenta za bezbjednost 4. Motorizovane brigade Armije RBiH, u objektima za zatvaranje na podrucju Hrasnice, u kojem su bili nezakonito zatvoreni civili srpske nacionalnosti sa podrucja Hrasnice, Butmira i
Sokolović Kolonije,  a među kojim civilima su bile i žene, kao i maloljetna djevojka, lično sudjelovao u  mučenju na ponižavajuće načine, teškim oblicima zlostavljanja i premlaćivanja, kao i nanošenju trajnih fizickih i psihičkih povreda devet žrtava, koje i danas imaju posljedice od zlostavljanja. 

Optuženi se tereti za krivično djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. KZ-a SFRJ. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv: Brešić  Roberta, rođenog 1969. godine u Livnu, nastanjen na području R Hrvatske. Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u svojstvu pripadnika HVO-a na području Maglaja, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

On se tereti da je krajem mjeseca jula 1992. godine, zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a, došao do zgrade u Maglaju u kojoj je stanovala porodica Avdalović, srpske nacionalnosti, koji nisu bili vojno angažovani niti učestvovali u oružanom sukobu, da bi prijetnjom oružjem iz stana odveli oca i sina iz porodice Avdalović, odvezli ih u pravcu mjesta Tunjice, gdje su ih ubili pucanjem iz vatrenog oružja, nakon čega su njihova beživotna tijela pronađena.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Navode optužnice, tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 23 svjedoka i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. 

#BiH