Članak

Moldavija se nada članstvu u EU do 2030. godine

EU je prihvatila Moldaviju kao kandidata za članstvo u junu kada je isti status dala i Ukrajini.

(Patria) - Predsjednica Moldavije Maia Sandu, izabrana 2020. na proevropskoj i antikorupcijskoj platformi, izrazila je nadu da će se Moldavija pridružiti Evropskoj uniji prije 2030. godine.

„Moje želje su veoma ambiciozne“, rekao je Sandu u izjavi prenosenoj na kanalu javne televizije Moldova-1.

„Mislim da moramo postati članica Evropske unije do kraja ove decenije.“

EU je prihvatila Moldaviju kao kandidata za članstvo u junu kada je isti status dala i Ukrajini. Bio je to diplomatski trijumf za Sandu, čija je zemlja jedna od najsiromašnijih u Evropi i suočava se sa brojnim ekonomskim borbama, ocjenjuje Reuters. Ulazak u EU uključuje dugotrajan i složen proces usklađivanja lokalnih zakona. Ali Dumitru Alaiba, novi ministar ekonomije Moldavije, rekao je za Reuters ovog mjeseca da planira dugoročne reforme i da će smanjiti birokratiju kako bi postavio temelje ekonomije pogodne za poslovanje i ubrzao ulazak u EU.

On je rekao da će njegovi prioriteti uključivati deregulaciju privrede i reviziju „glomaznog“ poreskog sistema koji je odvratio investitore, omogućio da korupcija napreduje i smanjio prihode.

Moldavija nastoji da se odrekne od ruskog gasa, jer je zaokupljena nestankom struje koji je dijelom uzrokovan napadima Rusije na elektroenergetsku infrastrukturu susjedne Ukrajine. Moldavija se također suočava sa protestima zbog rastuće inflacije.

U srijedu je moldavska državna firma Energocom objavila je dogovorila sa rumunskom kompanijom Nuclearelectrica da isporuči dovoljno električne energije i da tako nadoknadi 80% predviđenih manjkova u januaru 2023. godine.

#Svijet