Članak

KRIMINAL U UIO Optužnica protiv četiri osobe

Optuženi se terete da su, u mjesecu julu 2021. godine, kada je optuženi Teletina Stevan, pristupio na granični prelaz Vardište

(Patria) - Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Obradović Milanka, rođenog 1963. godine u Rogatici, rukovodnog zaposlenika carinskih organa u UIO BiH, Bovan Miroslava, rođenog 1964. godine, u Konjicu zaposlenika Granične policije BiH, Omerović Nedžada, rođenog 1974. godine u Sarajevu, zaposlenik carinskih organa u UIO BiH, Teletina Stevana, rođenog 1969. godine u Nevesinju.

Optuženi se terete da su, u mjesecu julu 2021. godine, kada je optuženi Teletina Stevan, pristupio na granični prelaz Vardište, te na područje Bosne i Hercegovine pokušao uvesti dva rasna arapska konja, kao robu koja podiježe carinskoj proceduri i odobrenjima nadležnih veterinarskih tijela koja optuženi nije imao, nakon što mu nije dozvoljen ulazak u BiH, posredstvom jedne osobe, počinjenjem koruptivnih radnji, narednog dana pokušao uvesti vozilo sa prikolicom, tako što je stupio u kontakt sa optuženim Obradovićem, koji je kao rukovodna osoba i vođa smjene u  Carinskom referatu, iskoristio svoj položaj i uticaj, te uticao na ostale  optužene da se navedenom dozvoli ulaz u carinsko područje BiH, bez posjedovanja potrebnih odobrenja i plaćanja carinskih dadžbina, a za navedenu koruptivnu uslugu optuženi Teletina dao optuženom Obradoviću novčani iznos od 100 eura.

Optuženi Obradović tereti se  da je kao službeno lice u institucijama BiH primio novac da u okviru svoje službe ne izvrši službenu radnju koju je morao izvršiti, Bovan Miroslav kao službena osoba u institucijama BiH da je neizvršavanjem službene dužnosti drugom omogućio pribavljanje imovinske koristi, Omerović Nedžad da kao službeno lice u institucijama BiH nije prijavio krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora pet godina ili teža kazna, a Teletina Stevan dao novac da službeno lice u institucijama BiH ne izvrši službenu radnju koju morao izvršiti.

Optuženi se terete za krivična djela- Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz člana 219. Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220., Neprijavljivanje krivičnog djela ili počinioca iz člana 230. i Davanje dara i drugih oblika koristi iz člana 218. iz Krivičnog zakona BiH. Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 14 svjedoka kao i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

#Svijet