Članak

Općina Novi Grad radnicima Zraka uplatila po 1.080 KM, Sindikat traži zaustavljanje stečajnog postupka

Želimo iskoristiti ovu priliku da jos jednom uputimo apel kako Vladi FBiH, tako i Općinskom sudu u Sarajevu, da se zaustavi proces stečajnog postupka.

(Patria) - Sindikat radnika Zraka danas je potvrdio da im je Općina Novi Grad na čelu sa načelnikom Semirom Efendićem danas uplatila jednokratnu pomoć u iznosu od 1.080 KM nakon što se radnici s molbom za socijalnu pomoć obratili načelniku Efendiću. 

"Općina Novi Grad, kao i načelnik Semir Efendić su i ovom prilikom pokazali svojim djelovanjem da su spremni pomoći ovom preduzeću u onoj mjeri u kojoj to oni mogu, bez obzira na to što nemaju nikakva ovlaštenja nad istim, dok sa druge strane većinski vlasnik Vlada FBIH isto ovo preduzeće gura u stečaj, sto je zaista nečuveno, pogotovo kad se uzme u obzir da se radi o preduzeću iz namjenske industrije.

Radnici Zraka se zahvaljuju Općini Novi Grad i Semiru Efendiću i na ovoj pomoći kao i na svemu ostalom što gospodin Efendić radi za ovu firmu, jer poslije nekoliko mjeseci bez plate (a radnicima se ukupno duguje 7 plata), ova pomoć je vratila dostojanstvo ovim radnicima, i dala im dodatnu snagu da bez obzira na sve probleme i sve namjere većinskog vlasnika, pokrene proizvodnju i time pokaže da ovo preduzeće može i mora opstati.

Želimo iskoristiti ovu priliku da jos jednom uputimo apel kako Vladi FBiH, tako i Općinskom sudu u Sarajevu, da se zaustavi proces stečajnog postupka, jer bi se pokretanjem istog prekršio zakon o finansijskoj konsolidaciji (član 9. zakona), a pri tome se pozivamo i na slučaj Agrokomerc iz 2019. godine kada je sud u Bihaću morao poništiti svoju prvobitnu odluku o pokretanju stečaja u tom preduzeću, jer je Agrokomerc u tom periodu bio u finansijskoj konsolidaciji. A samo da podsjetimo, Zrak d.d. Sarajevo je u finansijskoj konsolidaciji do decembra 2023. godine", navodi Sindikat. 

#BiH