Članak

Novogodišnje želje Denisa Zvizdića o NATO putu suprotne potpisanom sporazumu s SNSD-om

Na takve Dodikove stavove nije bilo nikakve reakcije, pa čak ni od kandidata za ministra odbrane BiH Zukana Heleza (SDP).  

(Patria) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas je uputio čestitku čestitku građanima BiH povodom Nove godine. Osim čestitke Zvizdić je izrazio i svoju ličnu želju da 2023. godina bude godina EU i NATO puta. Iako je pohvalno što Zvizdić podržava NATO put, možda bi trebao pročitati smjernice i sporazum od 15. decembra o formiranju državne vlasti koje su potpisali SNSD, HDZ i SDP u ime osmorke koju čini i Narod i pravda. U sporazumu se ne spominje ni NATO ni euroatlantske integracije već isključivo evropski put. 

Interesantno je da i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto govori o NATO putu, iako iz SNSD-a se izričito protive i poručuju da se stav entiteta RS neće promijeniti i da će se konsultirati sa Srbijom koja ima stav o vojnoj neutralnosti i nepristupanju NATO-u. Milorad Dodik je na novogodišnjoj press konferenciji ponovio da zagovara demilitarizaciju BiH ističući ipak da umjesto toga OS BiH jačaju i da se stalno povećava budžet za Ministarstvo odbrane BiH. 

Na takve Dodikove stavove nije bilo nikakve reakcije, pa čak ni od kandidata za ministra odbrane BiH Zukana Heleza (SDP).  

Zvizdić u svojoj poruci navodi i da je godina koja iza nas bila obilježena velikim političkim tenzijama i antiustavnim blokadama rada Parlamenta BiH. Zaboravio je spomenuti da je glavni uzrok blokada bio upravo SNSD, a dijelom i HDZ BiH. Pozitivnim smatra dobijanje statusa kandidata. 

“Bosna i Hercegovina je sada čvrsto postavljena na tračnice prema Evropskoj uniji. Sasvim sam siguran, ako ostanemo uporni i posvećeni realizaciji naša dva ključna vanjskopolitička cilja, da će 2023. biti i godina evropskog, ali i NATO puta. To su naša dva najvažnija vanjskopolitička prioriteta i od njih nećemo nikada odustati. U 2023. godini neophodno je očuvati mir i dugoročnu stabilnost Bosne i Hercegovine, posebno političku stabilnost kao ključni faktor za razvoj ekonomije i stabilizaciju ukupnih društvenih prilika, kako bismo mlade ljude koji raspolažu znanjem i vještinama sačuvali i obezbijedili im da svoju  budućnost i budućnost svojih porodica vežu za svoju
domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Ovaj cilj je imperativnog karaktera i zbog toga je neophodno da svi akteri političkog, ekonomskog i drustvenog života u BiH, kvalitetno i profesionalno obavljaju svoje poslove i rade na ispunjavanju strateških ciljeva naše zemlje", navodi Zvizdić. 

#BiH #MiloradDodik #DenisZvizdić #NATO #Sporazum