Članak

Ambasador SAD na Kosovu: Osnivanje ZSO je obavezujuće i nećemo mijenjati stav o tome

Ocijenio je da je "ZSO u interesu Kosova" i da bi ispunjenje tog uslova ubrzalo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

(Patria) - Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer poručio je da Zajednica srpskih opština (ZSO) nema alternativu, da je dogovor o njenom osnivanju pravno obavezujući i da SAD neće mijenjati stav o tome. 

"Osnivanje ZSO sa srpskom većinom nije opcija. To je pravno obavezujući sporazum koji je Kosovo preuzelo. Pravno obavezujući sporazum koji je potvrdila skupština Kosova. Države ne mogu odlučiti koje će pravno obavezujuće sporazume da sprovode, a koje ne", rekao je Hovenijer, prenose Reporteri.

Ocijenio je da je "ZSO u interesu Kosova" i da bi ispunjenje tog uslova ubrzalo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Barikade koje su Srbi postavili prije 20 dana na sjeveru Kosova su uklonjene, a premijer Kosova Albin Kurti negirao je da je postojao tajni dogovor sa Beogradom o uklanjanju barikada na sjeveru Kosova.

Kurti je naveo da je jedina garancija koju je Priština dala predstavnicima međunarodne zajednice to da ne postoje spiskovi za hapšenje Srba na sjeveru i kategorički je negirao da je dao garancije za formiranje Zajednice srpskih opština, prenosi Reporteri.

Dodao je da su sastanci u vezi sa situacijom na sjeveru Kosova održani samo sa predstavnicima Kfora i Euleksa i ambasadorima Kvinte i SAD.

Smatra da je zalaganje za uklanjanje barikada posljednjih dana pojačano "jer je kosovska policija pokazala riješenost da ih ukloni".

Kurti kaže da je dobro što su Srbi sami uklonili barikade.

"Mnogo je bolje da ih uklone oni koji su sami sebe blokirali, nego da ih na to natjera kosovska policija", dodaje Kurti. 

#Region